Türkiye ve Suriye'de meydana gelen depremlerin 1. yılı münasebetiyle Yüksek Temsilci/Başkan Yardımcısı Borrell, Komisyon Üyesi Lenarčič ve Komisyon Üyesi Várhelyi tarafından yapılan açıklama
Türkiye'nin güneyini ve Suriye'nin kuzeyini vuran; binlerce insanın ölümüne ve milyonlarca insanın geçim kaynaklarının etkilenmesine yol açan yıkıcı depremlerin birinci yılında AB, her iki ülkede depremden etkilenenlerle dayanışmasını sürdürdüğünü ve bu doğal afet dolayısıyla yaşamları altüst olanlara destek olmaya devam etme kararlılığını koruduğunu bir defa daha teyit eder.
Depremlerin hemen akabinde, ilk dakikalardan itibaren AB acil durum desteği sağlamıştır. Avrupa’dan gelen kurtarma ekipleri büyük yıkımın hemen ardından sahaya inerek gerekli olan yaşamsal malzemeleri afet bölgesine ulaştırmış; insani yardım ortaklarımız da hızlı bir acil yardım desteği sağlamak üzere müdahalelerini tasarlamışlardır. Depremlerden sadece birkaç hafta sonra 20 Mart'ta AB, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere destek olmak üzere gerekli fonun toplanması amacıyla bir Bağışçılar Konferansı düzenleyerek uluslararası toplumu bir araya getirmiştir. Bu konferansta AB tarafından sağlanan 1 milyar Avro da dâhil olmak üzere toplam 7 milyar Avro destek toplanmıştır.
Türkiye'de, AB Sivil Koruma Mekanizması aracılığıyla koordine edilen ve tahmini mali değeri 38 milyon avro olan acil yardıma ek olarak AB, 2023 yılında depreme müdahale için 78.2 milyon avro, 2024 yılında ise 26 milyon avro insani yardım sağlamıştır. AB Dayanışma Fonu kapsamında sağlık, eğitim, su ve atık su alanlarındaki kritik altyapının yeniden inşasını desteklemek üzere, katılım müzakereleri yürüten bir ülkeye verilen en yüksek meblağ olan 400 milyon avroluk ek yardım kısa süre içerisinde imzalanacaktır. 355.6 milyon avroluk bir diğer paket ise, özellikle altyapı rehabilitasyonu ve sosyo-ekonomik destek olmak üzere, etkilenen bölgelerdeki mültecileri ve ihtiyaçları yüksek olan ev sahibi toplulukları desteklemek üzere hazırlanmaktadır. Bu paketin önümüzdeki birkaç ay içerisinde imzalanması beklenmektedir.
Suriye'de AB Sivil Koruma Mekanizması (UCPM) ve Avrupa İnsani Müdahale Kapasitesi (EHRC) devreye sokulmuş ve AB, depremin şiddetlendirdiği insani krizin ciddiyetini göz önünde bulundurarak, insani yardımın hızlı bir şekilde ulaştırılmasını kolaylaştırmak üzere Suriye'ye yönelik kısıtlayıcı tedbirlerde değişikliğe gitmiştir. AB, Suriye'deki depreme yönelik insani yardım müdahalesi için toplam 75 milyon Avro harekete geçirmiştir. Acil durum müdahalesi özellikle barınma, su, sanitasyon ve hijyen desteği, tıbbi malzeme sevkiyatı ve nakit yardımına odaklanmıştır.
On üç yıllık çatışmanın ardından AB, Suriye'deki ana bağışçı olmaya devam etmektedir ve bu bahar 'Suriye ve Bölgenin Geleceğinin Desteklenmesi' konulu sekizinci Brüksel Konferansına ev sahipliği yaparak uluslararası çabaları seferber etmeye devam edecektir.