This isn't an official website of the European Union

Türkiye, 1987'de o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'na katılmak için başvurdu ve 1999'da AB'ye katılmaya uygun olduğu ilan edildi. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, bu misyonu gerçekleştirmek için birlikte çalışan 180'den fazla Türk ve Avrupa Birliği uzmanıyla, yoğun ve çok boyutlu bağlardan kaynaklanan ihtiyaçları karşılamayı amaçlamaktadır.

 

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu

Adres: Uğur Mumcu Cad. No:88, GOP Ankara

Telefon: (+90) (312) 459 87 00 Faks: (+90) (312) 446 67 37 E-posta: [email protected]

  • Image
    Turkey and EU flags

    Türkiye ve AB bayrakları

Neler yapıyoruz

AB ve Türkiye arasındaki iş birliğini geliştiriyoruz

Türkiye'nin Avrupa entegrasyonuna katılımı 1959'a kadar uzanır ve nihayetinde 1995'te kurulan bir Gümrük Birliği'nin aşamalı olarak kurulmasına yönelik Ankara Ortaklık Anlaşması'nı (1963) içerir.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım müzakereleri 2005 yılında başladı ancak Türkiye, Ankara Ortaklık Anlaşması'nın Ek Protokolünü Kıbrıs'a uygulamayı kabul edene kadar sekiz müzakere faslı açılmayacak ve hiçbir fasıl geçici olarak kapatılmayacak.

1 Aralık 2009'da yürürlüğe giren Lizbon Antlaşması'na göre Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu'nun dört ana misyonu vardır:

  • Dış ilişkiler alanında, Türkiye'nin dış politikası hakkında rapor hazırlamak ve Avrupa Birliği'ni diplomatik düzeyde temsil etmek.
  • Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği ilişkilerinde, Türkiye'deki ekonomik, mali ve ticari gelişmelerin yanı sıra Gümrük Birliği hükümlerinin uygulanmasını denetlemek.
  • AB katılım müzakereleri çerçevesinde, Türkiye'nin siyasi kriterlerin ve müktesebatın gereklerini karşılamadaki ilerlemesini izlemek ve müzakerelerin gelişmesine yardımcı olmak. Bu bağlamda, Heyet, Komisyonun Ülke Raporuna göre günlük olarak Genel Merkeze rapor verir.
  • Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, diplomatik bir misyon olarak Viyana Diplomatik İlişkiler Sözleşmesi hükümlerine göre faaliyet göstermekte ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'na büyükelçi rütbesiyle atanmış bir Delegasyon Başkanı tarafından yönetilmektedir.
  • Delegasyon, AB'ye üye ülkelerin Türkiye'ye akredite edilmiş büyükelçilikleri ile yakın temas halindedir ve çalışmalarını koordine etmektedir.
  • Delegasyon ayrıca kamu yetkilileri, siyasi partiler, iş çevreleri, akademi ve düşünce kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve kültürel operatörler ile geniş bir yelpazede temas halindedir. Ayrıca, Avrupa Birliği'nin, değerlerinin ve Türkiye'deki faaliyetlerinin görünürlüğünü ve anlaşılmasını teşvik etmeyi amaçlayan kapsamlı bir bilgi ve iletişim programı uygulamaktadır.

İnternet sitemiz aracılığıyla sizlere Avrupa Birliği ve Türkiye'nin Birliğe katılım süreci hakkında bilgi vermeyi amaçlıyoruz. Temel amacımız Türkiye kamuoyuna erişilebilir, doğru ve güncel bilgiler sunmak olduğundan, sitenin büyük bir bölümü Türkçedir.

İnternet sitemizle ilgili herhangi bir yorum veya öneriniz varsa, lütfen bunları aşağıdaki adrese gönderin:

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu: delegati[email protected]

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu

50. yıl

  • Image
    50. yıl

Biz Kimiz

Bizimle tanışın

Delegasyon Başkanı:

Büyükelçi Thomas Hans OSSOWSKI

Delegasyon Başkan Yardımcısı:

J. VILČINSKAS

Siyasi İşler, Basın ve Enformasyon

S. FANTARONI, Bölüm Başkanı

Ticaret ve Ekonomi

D. OLEWINSKI, Bölüm Başkanı

İletişim

R. JANUŠAUSKAS, Bölüm Başkanı

Mali İşbirliği

M.L. WYGANOWSKI

  • Sivil Toplum, Temel Haklar, Yargı ve İç İşleri 

J.M.R. BARBE

  • Yeşil Kalkınma ve Kapsayıcı Büyüme

V. VIMPARI, Bölüm Başkanı

  • İnsani ve Sosyal Kalkınma

L. GUIRKINGER, Bölüm Başkanı

Finans, Sözleşmeler ve Denetim

A. JOARIS, Bölüm Başkanı

İdari İşler

R. PAULEAU, Bölüm Başkanı