Călătorie și studii
Călătorie și studii
Informații utile despre călătorii peste hotare pentru cetățenii UE și cei ai Republicii Moldova, precum și informații despre călătorii și studii în UE pentru cetățenii Republicii Moldova. Bucurați-vă de regimul liberalizat de vize și nu ratați șansa de a explora Uniunea Europeană.
Vize
Începând cu 28 aprilie 2014, cetățenii moldoveni care sunt titulari ai unui pașaport biometric beneficiază de un sistem de călătorie fără vize în țările UE și în țările Schengen. Pașaportul biometric trebuie să fie valabil timp de cel puțin 3 luni după revenirea programată.
Sistemul fără viză se aplică călătoriei pe teritoriile tuturor țărilor UE, cu excepția Irlandei. Accesul fără viză în Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția este, de asemenea, posibil, aceste țări fiind membri non-EU din zona Schengen. Scutirea de viză oferă dreptul de intrare și ședere scurtă, dar acest drept este supus unor condiții de bază. Țările au dreptul de a refuza intrarea și scurta ședere în teritoriile lor, dacă una sau mai multe dintre condițiile de intrare Schengen nu sunt îndeplinite. Pentru șederi ce nu depășesc 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile, aceste condiții de intrare și de scurtă ședere sunt următoarele:
- Deținerea unui document de călătorie valabil sau documente care autorizează trecerea frontierei.
- Posibilitatea de justificare a scopului și condițiilor șederii intenționate și existența mijloacelor suficiente de subzistență, atât pe durata șederii dorite, cât și pentru întoarcere.
- Să nu fie o persoană pentru care a fost emisă o alertă în sistemul de informații Schengen în scopul refuzului de intrare.
- Persoana să nu fie considerată o amenințare la adresa politicii publice, securității interne, sănătății publice sau la adresa relațiilor internaționale ale oricăruia dintre țările membre.
Nu există un control la frontiere între țările Schengen. Există încă controale la frontiere între țările Schengen și Cipru, Croația, Bulgaria și România. Cetățenii Republicii Moldova sunt obligați să dețină întotdeauna pașaportul cu ei, pentru întreaga perioadă a șederii lor, deoarece legile naționale pot prescrie controale ocazionale în cadrul spațiului Schengen.
Studii
Erasmus + este programul UE pentru sprijinirea educației, formării, tineretului și sportului în Europa. Bugetul său de 14,7 miliarde de euro oferă oportunități de studiu, instruire, acumulare de experiență și voluntariat în străinătate, pentru un număr de peste 4 milioane de europeni.
Moldovenii sunt eligibili să aplice pentru oportunitățile Erasmus +. Acestea nu se referă numai la studenți. Deoarece Erasmus + îmbină șapte programe anterioare, există oportunități pentru o mare varietate de persoane și organizații.
Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul Erasmus + în Moldova.
Bursele Politicii Europene de Vecinătate (cetățeni PEV)
Beneficiari: cetățeni ai țărilor din Politica Europeană de Vecinătate (PEV) - Algeria, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Egipt, Georgia, Israel, Iordania, Liban, Libia, Moldova, Maroc, Autoritatea Palestiniană, Siria, Tunisia și Ucraina.
Eligibilitate: Automat, în baza cetățeniei.
Condiții: Nici una.
Tipul de bursă: Completă
Pentru mai multe informații, accesați site-ul Colegiului Europei