This isn't an official website of the European Union

מאז פתיחת המשלחת ב-1981, התפתחו היחסים בין האיחוד האירופי וישראל באופן ניכר, והם כיום בין הנרחבים והעמוקים ביותר שהאיחוד האירופי נהנה מהם עם מדינה שלישית כלשהי בעולם. 

יחסים מדיניים

הבסיס המשפטי ליחסים הוא הסכם ההתאגדות איחוד אירופי-ישראל שנכנס לתוקף בשנת 2000. ההסכם כולל הוראות בדבר דיאלוג פוליטי סדיר, חופש כינון וליברליזציה של שירותים, תנועה חופשית של הון וכללי תחרות וחיזוק שיתוף הפעולה הכלכלי והחברתי. ההסכם קובע כמרכיב יסודי בתוכו את כיבודם של זכויות אדם ועקרונות דמוקרטיים. הוא מכונן גם מועצת התאגדות הנערכת בדרג שרי חוץ ונתמכת על ידי ועדת התאגדות.  

יחסי האיחוד האירופי וישראל נשענים על תכנית הפעולה מ-2005 במסגרת מדיניות השכנות האירופית. תכנית הפעולה נועדה לשלב את ישראל בהדרגה במדיניויות ובתכניות אירופיות, וכוננה גם את עשר ועדות המשנה הנפגשות באופן סדיר כדי לדון בעדיפויות ולהחליף דעות.  

 

קשרי כלכלה וסחר

קשרי הסחר מוסדרים על ידי הסכם סחר חופשי המהווה חלק מהסכם ההתאגדות איחוד אירופי-ישראל משנת 2000. 

האיחוד האירופי הוא השוק הגדול ביותר שעמו מקיימת ישראל סחר – כשליש מהיקף הסחר הכולל שלה. ישראל דורגה כשותפת הסחר ה-24 של האיחוד האירופי בשנת 2020. המוצרים הנסחרים ביותר הם כימיקלים ומוצרים קשורים, מכונות, ציוד תחבורתי ומוצרי תעשייה. 

ההסכמים העקריים בתחום הכלכלה בין האיחוד האירופי וישראל הם: 

  •  הסכם חקלאות ודגה, ששיפר משמעותית את הנגישות לשווקים (2010). 
  • הסכם "שמיים פתוחים" – הסכם תעופה (נכנס לתוקף במלואו ב-2018) שפתח עוד יותר את התעבורה האווירית בין האיחוד האירופי וישראל וההסכם הקשור המאגד את ישראל ל–Eurocontrol (2016). 
  • הסכם הערכת תאימות וקבלת מוצרים תעשייתיים (ACAA), המסדיר בשלב הנוכחי הכרה הדדית ברישוי תרופות.  

הצדדים מקיימים בקביעות מפגשים במסגרת תתי-ועדות בנושאי סחר וכלכלה, המחזקים את שיתוף הפעולה. האיחוד האירופי תומך גם בתהליך הרפורמה של השוק הישראלי, שמטרתו להפחית את יוקר המחיה כולל הקלה על כניסת מוצרי יבוא, תוך חילופי שיטות עבודה מיטביות ותמיכה בהתאמת החקיקה הישראלית לחקיקת האיחוד האירופי, באמצעות תכניות Twinning  ו- TAIEX. 

למידע נוסף בנוגע לסחר של האיחוד האירופי עם ישראל לחץ כאן  

שיתוף פעולה טכני ופיננסי

שראל נהנית ממכשיר השכנות האירופי (ENI: European Neighbourhood Instrument), המעמיד את רוב המימון במסגרת מדיניות השכנות האירופית. לתקופה 2014-2020, מתוכנן מימון ENI בסך 2 מיליון אירו לשנה לכיסוי שיתוף פעולה עם ממשלת ישראל במסגרת מיזמי Twinning.   

גופים ישראליים לא-ממשלתיים זכאים לתמיכה במסגרת מגוון תכניות הממומנות מתקציב ה-ENI ומתקציבים אחרים של האיחוד האירופי. למידע נוסף, ראו פרויקטים. 

חינוך והשכלה

ישראל נהנית מתכנית Erasmus+, תכנית האיחוד האירופי לתמיכה בהשכלה, הכשרה, נוער וספורט. 

מחקר וחדשנות

ישראל מאוגדת בתכניות המסגרת של האיחוד האירופי למחקר ולפיתוח טכנולוגי מאז 1996. ההסכם בדבר השתתפותה של ישראל בתכנית Horizon 2020 2020 נחתם ביוני 2014.