İdam Cezasına Karşı Avrupa ve Dünya Günü: Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri tarafından yapılan ortak açıklama
İdam Cezasına Karşı Avrupa ve Dünya Günü münasebetiyle Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Konseyi, her durumda ve her koşulda, idam cezasına ya da idam cezasının yeniden uygulamaya konulmasına kati surette karşı olduklarını güçlü bir şekilde bir kez daha teyit eder.
İdam cezasının kaldırılmasına yönelik dünya genelinde artan desteği memnuniyetle karşılıyoruz. Tüm ülkelerin üçte ikisinden fazlası idam cezasını kanunen veya uygulamada kaldırmıştır. Geçen yıl, infaz gerçekleştiren ülke sayısı kayıtlardaki en düşük rakama ulaşmıştır.
İdam cezasının kaldırılmasına yönelik bu eğilime rağmen, bazı ülkelerde idam cezası halen uygulanmaktadır. 2023'te en yüksek sayıda infazın gerçekleştiği beş ülke Çin, İran, Suudi Arabistan, Somali ve Amerika Birleşik Devletleri olmuştur. Raporlara göre İran tek başına, kaydedilen tüm infazların %74'ünü gerçekleştirmiştir. Tartışmalı bir infaz yöntemi olan nitrojen hipoksisinin Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanımı büyük bir endişe kaynağıdır. Belarus, Avrupa kıtasında halen idam cezasını uygulayan tek ülkedir.
Halen idam cezası uygulayan az sayıdaki Devlete, cezanın tamamen kaldırılmasına yönelik ilk adım olarak bir moratoryum ilan etmeleri çağrısında bulunuyoruz.
İdam cezasını savunanlar genellikle görüşlerini bu cezanın suçu caydırdığı fikrine dayandırmaktadır. Ancak bulgular idam cezasının suçu caydırma ya da azaltma konusunda çok az etkisi olduğunu ya da hiç etkisi olmadığını açıkça göstermektedir. İdam cezası toplumları daha güvenli hale getirmemektedir. Üstelik idam cezası adaletin yanlış tecelli ettiği durumları geri döndürülemez hale getirir.
Avrupa Konseyi ve AB, Avrupa’da da dâhil olmak üzere, idam cezasının yeniden uygulanmasını teşvik eden söylemlere karşı koymak ve dünyanın her yerinde tamamen kaldırılmasına yönelik açık ve demokratik bir tartışmayı teşvik etmek için işbirliğini güçlendirmeye kararlıdır. İdam cezasının kullanımı konusunda şeffaflığı arttırmaya yönelik tüm çabaları desteklemeye ve gençlerle ve sivil toplumla ilişkilerimizi güçlendirmeye kararlıyız.
İdam cezası, 21. yüzyılda yeri olmaması gereken, geçmişin bir kalıntısıdır. Bir an önce kaldırılmalıdır.
İLETİŞİM BİLGİLERİ
Peter Stano
Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Baş Sözcüsü
[email protected]
+32 (0)460 75 45 53
Nabila Massrali
Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Sözcüsü
[email protected]
+32 (0) 2 29 88093
+32 (0) 460 79 52 44