AB-TÜSİAD Toplantısı Türkiye'nin AB'nin Ekonomik ve Ticari İlişkilerindeki Stratejik Rolünü Ortaya Koydu
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Hans Ossowski ve AB Üyesi Ülkelerin Büyükelçileri ve diplomatik temsilcileri, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu ile TÜSİAD'ın Ankara ofisinde gerçekleştirilen çalışma kahvaltısında bir araya geldi. Toplantı Büyükelçi Ossowski ve TÜSİAD Başkanı Sayın Orhan Turan'ın eş başkanlığında gerçekleştirildi.
AB Üye Devletlerinin Büyükelçileri ve TÜSİAD'ın üst yönetimi, Gümrük Birliği'nin işleyişi, aksaklıkların giderilmesinde kaydedilen ilerleme, Gümrük Birliği modernizasyonu ve dijital ve yeşil dönüşüm hususları da dâhil olmak üzere her iki tarafın ekonomilerinin rekabet gücünün iyileştirilmesi için yapılabilecek iş birliklerine değinerek AB-Türkiye ticari ve ekonomik ilişkilerinin temel yönleri hakkında fikir alışverişinde bulundu.
European Union, 2024
Büyükelçi Thomas Hans Ossowski şunları söyledi: “AB ve Türkiye, Gümrük Birliği sayesinde çok yakın bir ticaret ilişkisine sahip. 2023 yılında ikili ticaret 206 milyar avroyu aşarak yeni bir rekor kırdı ve Türkiye'yi AB'nin beşinci büyük ticaret ortağı hâline getirdi. AB ise, Türkiye'deki en büyük yatırımcı olmaya devam ediyor”. Büyükelçi Ossowski, Avrupa Birliği'nin yeni liderliği ve Avrupa Komisyonunun yeni döneminde Türkiye ile AB arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin derinleştirilmesi ve iş birliğinin arttırılmasında karşılıklı yararlar bulunduğunu sözlerine ekledi. Büyükelçi şunları ifade etti: "Bu yeni dönemin ilk büyük girişimi Rekabetçilik Pusulası olacak. Komisyon Rekabetçilik Pusulası kapsamında üç öncelik belirledi: Bunlardan ilki, ABD ve Çin ile aramızdaki inovasyon farkının kapatılması. İkincisi karbonsuzlaşma ve rekabet edebilirlik için ortak bir planın oluşturulması. Üçüncüsü ise güvenliği artırmak ve bağımlılıkları azaltmak. Bunlar Türkiye ile yakın iş birliğinin elzem olduğu alanlar."
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, iklim değişikliği, süregelen çatışmalar ve güvenlik endişeleri ile yoğunlaşan teknolojik rekabetin güçlükler yarattığı mevcut jeopolitik ortamda AB ile Türkiye arasındaki iş birliğinin öneminin altını çizdi. Kendisi şunları söyledi: "AB-Türkiye entegrasyonu ortaklığının değer ve kural temelli çerçevesinin yeniden canlandırılması sadece arzu edilen değil aynı zamanda gerekli olan bir husus."
Diyalog, Türkiye'nin ticaret, yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm konularında AB politikalarına uyumunun önemini bir kez daha teyit etti ve müreffeh, birbirine bağlı bir gelecek için ortak kararlılık mesajı verdi.
European Union, 2024