This isn't an official website of the European Union

Geleneksel balıkçılıktan balık yetiştiriciliğine: Aysel Kaya AB desteği ile ailesinin geleceğini nasıl dönüştürdü?

“Yıllarca balıkçılık yaparak geçimimizi sağlamaya çalıştık. Bazen çok balık yakaladık, bazen hiç yakalayamadık ve aç kaldık” diyor Aysel Kaya, nam-ı diğer Keban Barajı’nın Balıkçı Annesi.

 

Oğlu büyüdükçe Aysel Kaya daha güvenli bir işe ve düzenli gelire ihtiyaç duymuş. Sonunda eşi Soner Kaya ile kendi balıklarını yetiştirmeye karar vermişler. Bunun için finansman arayışındayken Aysel Kaya sosyal medyada bir ilan görmüş. Devamını şöyle anlatıyor: “Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na (TKDK) gittik. Avrupa Birliği’nden destek aldık. Kendi çiftliğimizi kurduk.”

EUROPEAN UNION, 2024

Aysel Kaya, Keban Barajı’nın Balıkçı Annesi

Avrupa Birliği (AB) desteği alabalık çiftliğine can suyu olmuş. “AB desteği alınca daha da rahatladık. Başkalarına muhtaç olmadan işimizi yürütebildik” diyor Soner Kaya.

EUROPEAN UNION, 2024

Soner Kaya

5 haneyi geçindiriyor

Bugün kendi balıklarını kendileri üretip kendileri satıyorlar. Aysel Kaya'nın 200 ton kapasiteli alabalık çiftliği onun girişimci ruhunu simgeliyor. 9 kafesiyle bu çiftlik şimdi 5 haneyi doyuruyor.

“Yaklaşık 4 yıldır burada çalışıyorum. Daha önce hiç kadın patronum olmamıştı. Ben kendisinden çok memnunum. Aysel Hanım çok titizdir” diyor çalışanlardan Mustafa Yılmaz.

EUROPEAN UNION, 2024

Alabalık çiftliğinde 9 kafes bulunuyor

Keban Barajı’ndaki işletmelere örnek oldu

Bitişikteki çiftliğin sahibi Emre Karakuş ise “Aysel Hanım’ı öncelikle tebrik ediyorum. Daha çok erkeklerin çalıştığı bu sektörde kadınların da çalışabileceğini ispatladı. O bu işe başladıktan sonra diğer firmalar da kadın personel istihdam etmeye başladı” diye konuşuyor. 

EUROPEAN UNION, 2024

Emre Karakuş, yandaki çiftliğin sahibi

Kaya çiftinin Oğulları Mahir Kaya ise Elazığ’daki bir mesleki eğitim lisesinde su ürünleri eğitimi alıyor. Üniversitede de bu alanda eğitimine devam ederek su ürünleri mühendisi olmayı ve annesinin kurduğu bu işletmeyi devralmayı hedefliyor. Şu anda annesinin iş yerinde staj yapan Mahir, “Annemle çok gurur duyuyorum” diyor.

EUROPEAN UNION, 2024

Kaya çiftinin oğulları Mahir Kaya

Kaya ailesi artık kendini güvende hissediyor. Aysel Kaya, “Mutluyuz, geleceğimiz garantide. Kendime inandım, Keban Barajı’ndaki çiftliklere örnek oldum” diye konuşuyor.

EUROPEAN UNION, 2024

Alabalık çiftliği, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (IPARD Ajansı) tarafından uygulanan AB'nin kırsal kalkınma (IPARD) programından yüzde 75 hibe desteği aldı.

IPARD tüm Türkiye'yi kapsıyor

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Geçici Maslahatgüzarı Jurgis Vilčinskas: “Mart ayında IPARD III programının coğrafi kapsamının tüm Türkiye'yi içerecek şekilde 42 ilden 81 ile çıkarılmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu genişleme, potansiyel faydalanıcıların finansman fırsatlarına erişimini önemli ölçüde arttıracak. IPARD, tarım ve turizmin geliştirilmesi ve modernleştirilmesi, istihdam yaratılmasının teşvik edilmesi ve kırsal toplulukların yaşam standartlarının yükseltilmesi bakımından büyük önem taşıyor" ifadelerini kullanıyor.

EUROPEAN UNION, 2024

IPARD nedir? 

Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı'nın (IPA) bir parçası olan IPARD, kırsal kalkınmaya yönelik benzersiz bir AB mali yardım programıdır. Rekabet gücünün artırılması, sürdürülebilirliğin teşvik edilmesi ve kırsal alanlardaki yaşam koşullarının iyileştirilmesi için çiftçilere, kırsal topluluklara ve tarımsal gıda sektörüne mali destek sağlayan IPARD, AB ile Türkiye arasındaki iş birliğinin amiral gemisi niteliğindeki bir alanını temsil ediyor. IPARD aynı zamanda yeni yatırımlar ve teknolojiler için destek veriyor ve Avrupa standartlarının Türk tarımında, gıda işlemede ve kırsal işletmelerde uygulanmasını sağlıyor.

AB-Türkiye iş birliğine ilişkin hikayeler