Yeşil kariyer yolunda ilk adımlar: 408 genç Re-You Projesi’ni tamamladı
“Balıkesir’e biletimi gönderdikleri ana kadar projeye seçildiğime inanmamıştım” diyor İstanbul Kültür Üniversitesi Alternatif Enerji Kaynakları Bölümü mezunu İbrahim Emirhan Işık.
Balıkesir’de zaman hızla geçti, şimdi de projeyi tamamladığına inanamıyor. Emirhan kendisi gibi heyecan dolu pek çok gençle birlikte Avrupa Birliği (AB) destekli Re-You Projesi’ndeki eğitiminin ardından sertifikasını alarak yeşil kariyer yolunda ilk adımını attı bile.
Re-You Projesi yenilenebilir enerji kaynakları konusunda büyük potansiyele sahip Güney Marmara Bölgesi’ni bu alanda dünyanın önde gelen eğitim ve kariyer merkezlerinden biri haline getirmeyi amaçlıyor. Türkiye’de ilk kez uygulanan proje kapsamında 18-29 yaşları arasındaki toplam 408 mühendis ve teknikerin 198’i Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde, 210’u ise Balıkesir Üniversitesi’nde 4 ay boyunca rüzgar, güneş ve biyogaz alanlarında uzmanlaştı. Mesleki eğitimlerinin yanı sıra gençlere kariyer rehberliği ve İngilizce eğitimi de verildi.
210 mühendis ve tekniker Balıkesir Üniversitesi’nde 4 aylık yenilenebilir enerji eğitimi aldı
“Mutluyum, umutluyum”
“Ben iki yıllık bir bölümden mezunum ve bunun 1,5 yılı pandemi dönemine denk geldi. Uzaktan eğitim aldım ve teknik anlamda hiçbir şeyi birebir görmedim. Ama burada tesis gezileri ve hocalarım profesyonel gelişimime çok yardımcı oldu” diyor biyogaz eğitimi alan Emirhan. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Çevre Mühendisliği mezunu Firdevs Hazal Daştan da Re-You Projesi’nde aynı eğitimi aldı. Hazal teknik gezilerin önemini konusunda Emirhan’a katılıyor: “Daha önce biyogaz tesislerine gitme imkanım olmamıştı. Tesisleri ziyaret ettik. Bana gezilerin katkısı çok oldu. Bu proje sayesinde daha iyi bir iş bulabileceğime inanıyorum. Mutluyum, umutluyum” diyor.
Muhammet Ali Özkılıç
“Kariyerim için çok iyi bir adım oldu”
Eskişehir Osmangazi İnşaat Mühendisliği mezunu Muhammet Ali Özkılıç rüzgar eğitimi aldı. Şöyle diyor: “İş arıyor bulamıyordum. Bu projeyi bir arkadaşımdan duydum. Başvurdum ama hiç umudum yoktu. Seçildiğime çok sevindim. Burada rüzgar türbinlerine dair çok şey öğrendik. Daha önce hiç Avrupa Birliği projesine katılmamıştım. Çok dinamik, keyifli ve heyecanlı geçti. Benim için geliştirici bir tecrübe oldu.”
Erciyes Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü mezunu Tayyibe Erişti de rüzgar eğitimi aldı.
“İnşaatın yıkıcı süreci beni daha sürdürülebilir bir dünya için çalışmaya yöneltti. Yüksek lisansta rüzgar enerjisi dersleri almıştım ve osyal medyada Re-You projesiyle karşılaşınca da başvurdum. Benim için teorik bilgilerin pratik bilgilerle harmanlanması için muazzam bir fırsattı. Kariyerim için çok güzel bir adım oldu.”
“Bilgimi kanıtlamak için sertifikaya ihtiyacım vardı”
Güneş eğitimi alan Sinop Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği mezunu Çağlar Gündoğdu AB projeleri hakkında bilgi ararken Re-You Projesi’ni görmüş. Nükleer enerji mühendisi olduğu için güneş enerjisinde ilerlemek istemesinin çevresi tarafından “absürt” karşılandığını söylüyor. Ama o ısrar etmiş: “Yenilenebilir enerji hakkında bilgim vardı ama bildiğimi kanıtlayabilmem için bir sertifikaya ihtiyaç duyuyordum. O yüzden bu eğitime başvurdum. Burada Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden uzmanlar bizlere eğitim verdi. Konferanslar ve saha gezileri düzenlendi. Saha gezilerinden çok keyif aldım.”
İbrahim Emirhan Işık, Firdevs Hazal Daştan, Meltem Demirci Köknar, Tayyibe Erişti, Çağlar Gündoğdu ve Ahsen Pekdoğan
Yine güneş alanında eğitim alan Kırıkkale Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunu Ahsen Pekdoğan ise “Türkiye’nin her yanında bir çok mühendisle tanıştık ve bu benim için çok iyi bir network oldu” diye konuşuyor.
Zeynep Nur Aydoğan Hitit Üniversitesi’ Nükleer Enerji ve Radyasyon Güvenliği Teknisyenliği mezunu. Re-You Projesi’nde biyogaz eğitimi aldı. “Hem teorik hem de uygulamalı alanlarda en verimli şekilde yetiştirildiğimizi düşünüyorum” diyor. Zeynep sahada üretim teknikeri olarak çalışmak istiyor.
Zeynep Nur Aydoğan
70 öğrenci şimdiden iş buldu
Re-You Projesi’nde hem takım lideri hem de İş Arama Mentoru olarak görev yapan Meltem Demirci Köknar ise şu değerlendirmede bulunuyor: “İnanılmaz bir duygu, öncelikle bunu paylaşmak istiyorum. İnanıyorum ki bizim Re-You kursiyerlerimiz bu sektöre imzalarını atacaklar. Zaten 6 Ekim itibariyle Çanakkale ekibinden 70’e yakın öğrencimiz işe girdi bile. Balıkesir ekibinin de aynı performansı göstereceğine eminim. Türkiye ve dünyada yenilenebilir enerji sektörü için harika beyinleri yetiştirme fırsatımız oldu. Bana göre bu, projenin en önemli kısmıydı.”
IPA kapsamında hayata geçirildi
Resmi adı “Yenilenebilir Gençlik Enerjisi Operasyonu” olan Re-You Projesi, AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Sektörel Operasyonel Programı tarafından finansal olarak desteklendi. Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın yürüttüğü proje Çanakkale Onsekiz Mark Üniversitesi ve Balıkesir Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçirildi.
IPA, AB'nin 2007'den bu yana genişleme bölgesindeki reformları mali ve teknik yardımla desteklediği araçtır. IPA fonları, yararlanıcıların kapasitelerini katılım süreci boyunca geliştirerek, Türkiye’nin de içinde olduğu genişleme bölgesinde ilerici, olumlu gelişmelere yol açar.