This isn't an official website of the European Union

Yangınları durdurun! Orman yangınlarının yüzde 90’ı insan kaynaklı

 

“Siz o dağları, taşları görseniz içiniz ağlar.”

Böyle diyor sesi titreyerek, yanmış bir evin önünde yaşlı bir köylü kadın. Muğla – Antalya hattında 2021 ve 2022 yazında hayatı cehenneme çeviren yangınlarda kül olmuş ormanlar için ağıt yakıyor.

İşte bu çağrıyı Datça Mesudiye Gönüllüleri Derneği’nin Avrupa Birliği (AB) destekli “Yakman Gari” projesi ve “Yaşamı Değil Yangınları Durdurun!” kısa filmi tüm Türkiye’ye ve dünyaya duyuruyor.

Proje Yürütücüsü Nisa Akın, “Burada Temmuz 2022’de, tam da yangınlar köyümüze gelmesin, derken yangını yaşadık.  Hem doğamızı, hem de bizim geçim kaynağımız olan zeytin ve badem ağaçlarımızı kaybettik” diyor.

Yangınların ardından bölge insanının sesini duyurmak için bir araya geliyor ve yangında yaşamın nasıl yok olduğunu bir kısa filmle anlatmaya karar veriyorlar.

“Derneği 2016’da kurmuştuk. Küçük bir dernekti. Daha önce hiç fon almamıştık. Fon arayışına girişince de Sivil Düşün ile tanıştık ve böylece o Muğla’yla özdeşleşmiş ‘gari’ sözcüğünü de kullandığımız ‘Yakman Gari’ projesi ortaya çıktı” diye konuşuyor Nisa Akın.

a

Proje koordinatörleri Nisa Akın ve Işık Önder

Kirlilik yangına sebep oluyor

Dernek üyeleri farkındalık çalışmalarını ve orman yangınlarının insan kaynaklı etkilerini önlemeyi önemsiyor. Nedenin şöyle anlatıyor Akın: “Öğrendik ki orman yangınlarının yüzde 90’ı insan kaynaklı. Özellikle yazlık bölgelerde sigara izmaritleri, kağıt atıklar ve cam şişelerin yarattığı kirlilik yangınların oluşmasına ve yayılmasına sebep oluyor. Küresel iklim kriziyle o camlar bir yansıma etkisi yaratıyor ve bu kadar çok kızıl çamın bir arada olduğu bir bölgede yangın oranını arttırıyor.”

Diğer Proje Yürütücüsü Işık Önder ise izmaritlere dikkat çekiyor: “İzmarit atıldığı anda yakmaya başlamıyor. İçin için yanabiliyor ve yangına dönüşmesi yaklaşık 20 dakikayı buluyor. Dolayısıyla belki de o izmariti atan arabanın içindeki kişi çoktan oradan uzaklaşmış oluyor.”

Datça ve Marmaris belediyelerinden de destek alan dernek, 9 dile çevrilen filmin yanı sıra proje kapsamında başka farkındalık çalışmaları da yürütmüş. Uyarı levhaları yollarda uygun yerlere yerleştirilmiş ve çocuklara iklim krizi eğitimleri verilmiş.

Sivil Düşün nedir?

Sivil Düşün, Türkiye’deki sivil toplum örgütlerinin ve aktivistlerin hak odaklı çalışmalarını destekleyen bir Avrupa Birliği programıdır. Program, küçük ölçekli, kısa vadeli ve hak temelli girişimler için ayni destek ve uzmanlık sağlar.

“Yaşamı Değil Yangınları Durdurun!” filmini izlemek için tıklayınız.

Fotoğraflar: Erdem Kırım

 

AB-Türkiye işbirliğine ilişkin hikayeler