This isn't an official website of the European Union

Yürüyüş, bisiklet ve toplu taşıma: Avrupa Hareketlilik Haftası yeşil ve sürdürülebilir çözümler için ilham veriyor

Kentlerin dinamik alanlarındaki hareketlilik, dünyanın geleceğini şekillendirmede kilit bir rol oynuyor. İşe arabayla mı, toplu taşımayla mı gidiyorsunuz, bisiklete mi biniyorsunuz yoksa yürüyor musunuz? Şehrinizde yeterli bisiklet yolu var mı? Kaldırımlar kullanıcı dostu mu? Sürdürülebilir ulaşım altyapısı var mı?

 

“Bisiklet çok kullanışlı bir ulaşım aracı. Trafiğe takılmadan gideceğim yere ulaşabiliyorum. Bisiklete bindiğimde psikolojik ve fizyolojik olarak kendimi iyi hissediyorum. Bisiklet trafiği ve hava kirliliğini azaltıyor. Ayrıca bisiklete binerek farkındalık yarattığımı ve insanları bisiklet kullanmaya teşvik ettiğimi düşünüyorum. Bu bana iyi geliyor,” diyor İstanbul'da çalışan Ezgi Görgü.

Görgü sürdürülebilir kentsel hareketlilik konusunda farkındalık yaratma etkinliklerinin önemli olduğunu düşünüyor. Dört yıldır neredeyse her yere bisikletle gidiyor ve herkese de hem kendi sağlıkları hem de dünyanın sağlığı için bisiklete binmeyi tavsiye ediyor.

Dünyamızın sağlığı ve geleceği için

mobilityweek

İzmirli sosyolog Gül Nalıncı Turan

İzmirli sosyolog Gül Nalıncı Turan, eskiden düzenli olarak araba kullanıyordu. Ancak şehir içinde park yeri sorunu giderek artınca bu alışkanlığından vazgeçti. Artık mümkün olduğunca araba kullanmaktan kaçınıyor ve neredeyse her yere yürüyerek gitmeyi tercih ediyor. Şöyle diyor Turan Nalıncı:

“Araba sizin şehri keşfetme becerinizi sınırlıyor. Bu yüzden şehri yürüyerek keşfetmeyi tercih ediyorum. Yürürken kendimi özgür hissediyorum. Ama en önemlisi bunu sadece kendi sağlığım ve geleceğim için değil, aynı zamanda dünyamızın sağlığı ve geleceği için de yapıyorum. Ayrıca, Avrupa Hareketlilik Haftası (AHH) gibi farkındalık kampanyalarının insanların sürdürülebilir ulaşıma geçmeye ikna etmek için çok önemli olduğunu düşünüyorum.”

İzmirli ziraat mühendisi Yosun Cengiz de işe benzinli arabasıyla gidip geliyordu. Karbon ayak izini en aza indirmek ve tasarruf etmek için elektrikli bir araç satın aldı. Daha sonra, trafikte geçirdiği süreyi azaltmak için zaman zaman metroya binmeye başladı, yani ulaşım biçimlerini birleştirdi. (2018’de AHH’nın sloganı “Çeşitlendir ve Devam Et!” idi.)

“Aile bütçesine olduğu kadar şehrimin ve gezegenimin geleceğine de olumlu katkıda bulunabiliyorsam ne mutlu bana. AB'nin gezegenin geleceğini iyileştirmeye yönelik çabalarının çok önemli olduğunu düşünüyorum.”

mobilityweek

Avrupa Hareketlilik Haftası her yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında yapılıyor

Son 20 yıldır her yıl Eylül ayında düzenlenen Avrupa Hareketlilik Haftası, insanları, kentsel ortamlardaki ulaşım alışkanlıklarını yeniden düşünmeye ve olumlu yönde değiştirmeye teşvik ediyor.

Daha erişilebilir, yeşil ve yaşanabilir şehirleri destekliyor

mobilityweek

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Thomas Ossowski

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Thomas Ossowski'ye göre bu yılın teması “Paylaşılan Kamusal Alanlar” ve sloganı “Şehri birlikte yaşayalım!” daha erişilebilir, daha yeşil ve yaşanabilir şehirleri destekliyor. Büyükelçi Ossowski, “Türkiye'de sürdürülebilir kentsel hareketliliğe bireylerin olumlu katkılarını görmek çok sevindirici. Yerel yönetimlerin, işletmelerin, akademik kurumların, kuruluşların ve yerel toplulukların toplu taşımayı teşvik etmek, yürümeyi ve bisiklete binmeyi özendirmek ve ortak kamusal alanların herkes için erişilebilir olmasını sağlamak için ortak girişimlerini takdir ediyorum. Amacımız bu kurumların AHH’yi sadece bir haftalık bir etkinlik olarak değil, yıl boyunca sürdürülebilir hareketliliğin teşvik edilmesinde ilham verici ve motive edici bir ortak olarak görmeleridir.”

İzmir’de güvenli sürüş

mobilityweek

İzmir Büyükşehir Belediyesi güvenli bisiklet sürüşü etkinliği düzenledi

Türkiye Eylül ayında bir dizi AHH etkinliğine ev sahipliği yaptı. İzmir'de, bisikletin bir ulaşım aracı olarak trafikte yerini alması gerektiğini vurgulamak amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından güvenli bisiklet kullanımı etkinliği düzenlendi. Hareketlilik etkinliklerine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, AB Türkiye Delegasyonu Yeşil Kalkınma ve Kapsayıcı Büyüme Bölüm Başkanı Virve Vimpari ve Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız katıldı.

mobilityweek

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay

İstanbul’daki kapanış etkinliği

İstanbul'da ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Ekrem İmamoğlu, Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş ve AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Jurgis Vilčinskas 22 Eylül Dünya Otomobilsiz Günü’nde AHH kapanış etkinliğine katıldı.

Başkan Ekrem İmamoğlu şu ifadeleri kullandı: “Amacımız alışkanlıklarımızı değiştirmek, vatandaşlarımıza yeşil çözümler sunmak, yerel kararları yayaların lehine almak ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek. Yürümeyi, bisiklete binmeyi ve toplu taşıma kullanımını teşvik edici çalışmalarımız var. Tüm yurtta belediyelerimiz bu konuda güçlü adımlar atıyor. Hafta boyunca vatandaşlarımızı teşvik edici etkinlikler düzenlendi. AB Türkiye Delegasyonu’na destekleri için teşekkür etmek istiyorum.”

mobilityweek

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Ekrem İmamoğlu

Karar vericiler, şehirler, kuruluşlar ve bireyler bir araya getiriliyor

Bu ilham verici hafta Türkiye'de, Türkiye Belediyeler Birliği'nin ulusal koordinasyonunda ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu'nun desteğiyle düzenleniyor.

Ulaşım, Avrupa'da çevreyi en fazla kirleten ikinci sektör. Şehir yönetimleri bu alanda büyük rol oynuyor ve büyük sorumluluk taşıyor. Ulaşım sektöründen kaynaklanan tüm emisyonların yaklaşık yüzde 70'i kentsel hareketlilik ihtiyaçlarından kaynaklanıyor. AB, 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonuna ulaşmak için birçok ülkedeki paydaşlarla birlikte çalışıyor. Farkındalık kampanyaları bu iş birliğinin bir parçası. Avrupa Hareketlilik Haftası karar vericileri, şehirleri, eğitim kurumlarını, şirketleri, STK'ları ve bireyleri sürdürülebilir kentsel hareketliliği arttırmaya teşvik ediyor. 

Bu, başarılması zor ama yapılabilecek bir değişim. Akıllı ulaşım yöntemlerinin trafiği ve kirliliği azalttığı ortak kamusal alanlar sosyal yaşam için çok önemli. Öyle ki ortak kamusal alanlar şehirleri dönüştürme, eşitliği ve yenilikçiliği teşvik etme gücüne sahip.

AB-Türkiye iş birliğine ilişkin hikayeler