WOMEN-UP: Anne kızına kızı da annesine ilham oldu
Ata iki yıl önce, 19 yaşındayken annesinin desteğiyle iş hayatına atılmış. “Hacettepe gibi bir üniversitede hukuk okurken bir yandan da çiçekçi işletmek tabii ki zor. Bu yüzden bir çalışma arkadaşımın olması şarttı” diyor.
EUROPEAN UNION, 2025
Çiçekçi dükkanında aynı zamanda ders çalışıyor
İşini kurduktan sonra kadın girişimcilerin faydalanabileceği projeleri araştırırken karşısına WOMEN-UP projesi çıkmış. Projeye başvurmak için hemen bir kadın çalışan aramaya başladı.
Hülya’nın ilk sigortalı işi
“Ev hanımıydım. Sigortalı olarak bir yerde çalışmak istiyordum, daha önce sigortam yoktu. Nurefşan Hanım’la yollarımız WOMEN-UP projesiyle kesişti. Kendisi kız kardeşimin arkadaşıydı. Kardeşimden bir çalışma arkadaşı aradığını duydum. Tanıştık ve birlikte çalışmaya başladık. Nurefşan Hanım çok güler yüzlü ve burada çok sıcak bir ortam var” diye konuşuyor Hülya Koç.
EUROPEAN UNION, 2025
Bu Hülya'nın ilk resmi işi
Ata WOMEN-UP projesi kapsamında bir buçuk yılı aşkın süredir birlikte çalıştıklarını söylüyor. Koç çiçek düzenlemekten çiçek yetiştirmeye kadar her işte Ata’ya yardımcı oluyor. Okul nedeniyle Ata işe gidemediği zamanlarda devreye Koç giriyor, çocuğuyla ilgilenmesi gerektiği için işe gidemediği zamanlarda ise işin başında Ata oluyor.
EUROPEAN UNION, 2025
Çiçek yetiştirmekten düzenlemeye kadar her işi yapıyorlar
Her iki kadın da projeden ve birlikte çalışmaktan memnun. Proje sonlandıktan sonra da birlikte çalışmaya devam etmeyi planlıyorlar.
Anne Ata da WOMEN-UP’tan yararlanıyor
Anne Aysel Ata’nın emlak ofisi, çiçekçi dükkanının hemen yanında. Anne Ata da kızının izinden giderek WOMEN-UP projesine başvurmuş ve bir kadın istihdam etmiş.
“Çocukluğundan beri Nurefşan benim yanımda ticaret yapmayı öğrendi. Kendi işini kurduktan sonra ise ben WOMEN-UP projesini Nurefşan’dan duydum. Yani ticaret hayatında ben Nurefşan’a örnek oldum; WOMEN-UP’ta ise o bana örnek oldu” diyor.
EUROPEAN UNION, 2025
Anne Ata da emlak ofisi için WOMEN-UP projesinden yararlandı
Women-Up kapsamında Aysel Ata ile çalışan Nursima Fındıkçı, “Proje bittikten sonra da bu iş yerinde çalışmaya devam etmeyi düşünüyorum” diye konuşuyor.
EUROPEAN UNION, 2025
Nursima Fındıkçı
Hem işverene hem de işçiye destek
Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ortaklaşa finanse ettiği Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi (WOMEN-UP) Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yürütülüyor. Proje, bir kadın personelin ücretini 25 ay boyunca asgari ücretin net tutarına kadar karşılıyor. İşverenler, istihdam etmek istedikleri kadın çalışanın bilgileriyle projeye başvuruyor.
SGK Sosyal Güvenlik Uzmanı Alev Şahin şöyle konuşuyor: “Projeyle kadın işverenlere, yeni istihdam ettikleri kadın işçiler için hibe desteği sağlıyoruz. Proje Mart 2022'de başladı ve Ağustos 2024'te tamamlandı. Proje kapsamında Ankara'da bin 251 işverene ve bin 729 işçiye destek sağladık. Kurum olarak kadınların her alanda güçlendirilmesine büyük önem veriyoruz.”
EUROPEAN UNION, 2025
SGK sosyal güvenlik uzmanı Alev Şahin
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Thomas Ossowski ise, “WOMEN-UP ile pek çok başarı öyküsüne tanık olduk. Bunun bir sonucu olarak Türk yetkililerle mutabık kaldık ve WOMEN-UP'ın ikinci aşamasını başlatmaya karar verdik. İkinci aşama kapsamında dört ilde 2 bin 100 kadını güçlendireceğiz. Bu etkili projede olduğu gibi, AB ve Türkiye kadınların güçlendirilmesi için birlikte çalışmaya devam edecek."
EUROPEAN UNION, 2025
Büyükelçi Thomas Ossowski
İkinci aşama 4 ili kapsıyor
AB ve Türkiye'nin ortaklaşa finanse ettiği ve AB’nin 25 milyon avroluk ödenek sağladığı WOMEN-UP Projesi, Ankara, İstanbul, Samsun, Aydın, Denizli, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş illerinde 4 bin çalışan kadını ve 4 bin kadın girişimciyi destekledi.
AB ve Türkiye tarafından ortaklaşa finanse edilen ve AB'den 9,9 milyon avro hibe alan ikinci aşamada ise Ankara, İstanbul, Samsun ve Aydın illerinde 2 bin 100 kadın çalışan ve 2 bin 100 kadın girişimcinin desteklenmesi hedefleniyor.
Detaylı bilgi için tıklayınız.