This isn't an official website of the European Union

WOMEN-UP: “Kadınların yapamayacağı hiçbir şey yok!”

İstiyorum ki her yerde kadınlar olsun. Çünkü biz cesaretliyiz, azimliyiz, üretkeniz.

Bu sözler, Aydın’ın ilk ve tek kadın otomobil lastiği bayisi Deniz Işık’a ait. Erkek egemen bir sektörde çalışmasına ve iş yerinin de yine erkek egemen alanlardan organize sanayi bölgesinde olmasına rağmen Işık halinden memnun.

“Bakıyorlar ki; bir kadın lastik bayisi! Şaşırıyorlar. Ama ben burada olmayı seviyorum” diyor.

aydin_womenup0

Aydın’ın ilk kadın lastik satıcısı Deniz Işık.

Deniz 23 yıldır bu sektörde çalışıyor. 14 yıl bir lastik firmasında muhasebe müdürlüğü yaptıktan sonra kendi işini kurmuş. Erkek çalışanlarının yanı sıra kadın çalışanlar da istihdam etmiş. Bunun için Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye’nin ortak finanse ettiği, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yürütülen Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi’nden (WOMEN-UP) faydalanmış.

Proje kadınların hayallerini paylaşıyor

“Proje kapsamında Aydın’da yaklaşık 400 kadın girişimci birer kadın personel işe aldı. Benim bir bayan personelim vardı, iki oldu. Personel maliyetleri yüksek olduğu için bir personel maliyetini 20 ay boyunca devletin ve AB’nin üstlenmesi hepimize can suyu gibi geldi” diyor.

aydin_womenup1

Gizem Çakal Korkmaz WOMEN-UP Projesi’nden faydalandı.

Gizem Korkmaz Çakal da projeden yararlanan kadınlardan biri. On ay boyunca Deniz Işık için çalıştı. “Bu projeyi bir arkadaşımdan duydum. Düzenli bir gelir, sigorta ve kayıt önemli olduğu için başvurdum. Bir kadın girişimciyle çalışmak çok onur vericiydi. Kendimi güvende ve daha rahat hissettim” diyor ve ekliyor: “Kadınların yapamayacağı hiç bir şey yok, yeter ki istesinler!”

Gözem her ne kadar sağlık sorunları nedeniyle işten ayrılmak zorunda kalsa da bu deneyimden memnun.

Deniz ise proje kapsamında kalan 10 aylık süre için birlikte çalışacağı yeni kadın çalışanını bekliyor. Proje sonlandıktan sonra da bu çalışanla devam etmeyi planlıyor.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut ise iş yaşamında toplumsal cinsiyet eşitliğinin önemini vurgulayarak, "Avrupa Birliği, yıllardır çeşitli projelerle Türkiye'deki kadın girişimcileri ve çalışanları destekliyor. Birçok başarı öyküsüne ortak olmaktan memnuniyet duyduk ve şimdi de WOMAN UP ile yeni başarı öykülerine tanıklık ediyoruz" diyor.

Proje 7 ilde sürüyor

AB’nin 25 milyon avroluk katkı sağladığı WOMEN-UP Projesi, kadın işverenlerin istihdam ettiği kadın işçiler için sağlanan hibe desteğiyle kayıtlı kadın istihdamının ve kadın girişimciliğinin artırılmasını amaçlıyor. Ankara, İstanbul, Samsun, Aydın, Denizli, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş illerinde uygulanan proje ile 4 bin kadın çalışan ve 4 bin kadın girişimcinin desteklenmesi hedefleniyor.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Fotoğraflar: Erdem Kırım

AB-Türkiye işbirliğine ilişkin hikayeler