Türkiye’nin Güvenli Bir Sanal Gerçeklik İçin Desteklenmesi
AB, ortak eylem ve çok disiplinli bir yaklaşım benimsenmesini gerektiren organize suçlarla mücadele konusunda Türkiye’yi birçok alanda desteklemektedir. Bu alanlar uyuşturucu madde kaçakçılığından bilişim suçlarına, tanık korumadan adli tıbba kadar çok geniş bir çerçeveye yayılmıştır. AB tarafından gerçekleştirilen en önemli eylemlerden biri, Türkiye’nin bilişim suçlarıyla mücadele kapasitesinin güçlendirilmesidir.
Eşleştirme ortağı olarak Almanya’nın görev aldığı, AB tarafından finanse edilen 1.3 milyon Avroluk proje, Türkiye’nin internet kanunlarını, başta Avrupa Konseyinin sanal ortamda işlenen suçlara (Budapeşte Sözleşmesi) ve kişisel verilerin korunmasına ilişkin sözleşmeleri (Türkiye tarafından Mayıs 2014’te onaylanmıştır) olmak üzere Avrupa standartlarına uyumlaştırmasına destek olmuştur. Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı içerisinde; bilişim suçları konusunda işbirliği kurulması, bu tür suçlara ilişkin bilgilerin paylaşılması ve Türk halkının daha iyi korunması için 7/24 hizmet veren bir irtibat noktası kurulmuştur. Bu proje kapsamında eğitim modülleri geliştirilmiş ve eğitimci havuzu oluşturulmuştur. Proje, bilişim suçları ile ilgili hususlarda emniyet ve adli merciler arasında daha iyi bir işbirliği kurulmasına ilişkin rehberlerin hazırlanmasını da desteklemiştir. Projeden alınan en önemli sonuçlardan biri, emniyet yetkilileri ile internet hizmet sağlayıcıları arasındaki işbirliği prosedürlerinin geliştirilmesi olmuştur. Jandarma Genel Komutanlığı Adalet Bakanlığı ve Telekomünikasyon Kurumu gibi Türk kurumları da eğitim ve diğer faaliyetlere katılmıştır.
Soruşturma eğitimleri ve halka yönelik farkındalık artırma faaliyetleri gerçekleştirilerek projenin gelecek yıllarda da sürdürülmesi gerekmektedir.