“Okulumu seviyorum”: Türkiye'de kapsayıcı eğitim entegrasyona nasıl yardımcı oluyor?
Öğretmenleri bizi gülümseyerek karşılayınca kendilerini daha rahat hissediyorlar ve o çekingenlik yerini meraka bırakıyor.
Burası AB tarafından finanse edilen Türk Eğitim Sisteminde Çocuklar İçin Kapsayıcı Eğitimin Desteklenmesi Projesi’nden (PIKTES +) destek alan Şanlıurfa Yavuz Selim İlkokulu. Çoğu sekiz yaşındaki üçüncü sınıf öğrencileri, anlama, okuma ve yazmaya odaklanarak Türkçe öğreniyor.
Okulları ve öğretmenleriyle gurur duyuyorlar
“Okulumu seviyorum. Burada iyi vakit geçiriyorum” diyor Yusuf. Şubat depremlerinden sonra Hatay'dan Şanlıurfa'ya taşınmış. Daha önce Hatay'da PIKTES Programı tarafından desteklenen başka bir okula gittiği için zaten iyi Türkçe konuşuyor.
Muhammed de okulunu sevdiğini söylüyor. Çok heyecanlı olduğu için konuşmak yerine gülümsemeyi tercih ediyor. Bu, o kadar sevimli ki sınıftaki herkes onu gülümseyerek izliyor.
Bir diğer öğrenci Şam ise özgüvenli görünüyor. Büyüyünce öğretmen olmak için eğitimine devam etmek istiyor, çünkü rol modeli olan öğretmenini çok seviyor.
Murat Baykara
Öğrenciler uyum sınıflarında Türkçe öğreniyor
Öğrencilerin Türkçe öğrenmesine yardımcı oluyorlar
PIKTES Türkçe öğretmenleri de öğrencilerini seviyor. Öğrencilerin sorunlarını önemsiyor ve bunların çözümüne katkıda bulunmaya çalışıyorlar. Uyum sınıf öğretmeni Yasemin Aykal şunları belirtiyor: “PIKTES mülteci öğrencilerin entegrasyonu için faydalı bir proje. Genellikle Türkçe anlama becerilerinde sorun yaşıyorlar ve biz de bu beceriyi oyunlarla ve öğretimdeki bazı eğlenceli unsurlarla geliştirmeye çalışıyoruz." Öğrenciler genellikle okuduklarını ve duyduklarını anlamakta güçlük çekiyor.
Bir başka kaynaştırma sınıfının öğretmeni Gülsüm İlhan ise öğrencileriyle fazladan zaman geçirdiğini söylüyor ve devam ediyor: "Onlara Türkçe öğretiyorum ve onlardan Arapça da öğreniyorum."
Proje ayrıca okullara eğitim materyalleri de sağlıyor.
Murat Baykara
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut Ekim ayında Şanlıurfa Yavuz Selim İlkokulunu ziyaret etmişti
Entegrasyona yardımcı oluyor ve eğitim kalitesini yükseltiyor
Okul Müdürü Mahmut Çıtırık'a göre, “Burada 386'sı mülteci olmak üzere bin 771 öğrenci var ve PIKTES Projesi okuldaki eğitim kalitesini yükseltti.”
Ekim ayında Yavuz Selim İlkokulu’nu ziyaret eden AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ise şunları söylüyor: “PIKTES mültecilere yönelik en önemli desteklerden biri. Çok sayıda okula destek verilmesini içeren bu eğitim projesi için AB fonları 1 milyar avroya ulaştı. Projenin mültecilerin entegrasyonuna yardımcı olduğunu ve Türkiye’de eğitim kalitesini arttırılmasına katkıda bulunduğunu görmekten büyük memnuniyet duyuyorum."
Milli Eğitim Bakanlığı'nın 29 ilde uyguladığı PIKTES kapsamında, bu öğretim yılında okul öncesi de dahil olmak üzere yaklaşık 820 bin mülteci çocuk örgün eğitim sistemine kaydoldu.