This isn't an official website of the European Union

"Ne zaman hasta olsak buraya geliyoruz": AB Türkiye'de sağlık hizmetlerini nasıl destekliyor?

“Burada verilen sağlık hizmetlerinden çok memnunuz”

Bu sözler Şanlıurfa’dan yaşayan bir Suriyeli kadına; Hend’e ait. Eyyübiye İlçesi’ndeki AB destekli SIHHAT Projesi’nin bir parçası olan Makam Göçmen Sağlığı Merkezi’nden söz ediyor. Çoğunlukla buraya çocuğunu getiriyor. Ama bu kez hasta kendisi. Muayene oldu, şimdi ilaçlarını alacak.

Koridorun sonundan küçük bir kız çocuğu gülümsüyor ve sonra bize yaklaşıyor. Hiç de ürkek değil. Gülümseyerek Türkçe "merhaba" diyor. Adı Cudi. On yaşında. Hasta olan kız kardeşine refakat etmek için sağlık merkezine gelmiş. "Biz üç kardeşiz. Ne zaman hasta olsak buraya geliyoruz" diyor.

Ziyaretçiler kliniklerin önünde sabırla sıralarını beklerken göçmen sağlık merkezi kalabalıklaşıyor. Jinekolog Nataliya Asaf günde onlarca hastaya baktığını söylüyor. Aslen Ukraynalı olan Asaf, savaştan önce eşiyle birlikte Suriye'de yaşıyormuş. Şimdi ise Şanlıurfa'da yaşıyor ve bu göçmen sağlığı merkezinde çalışıyor.

b

Doktor Nataliya Asaf

Pratisyen hekim Nilay Sapmaz İl Sağlık Merkezi’nde çalışıyor. Burada beş gündür başka bir doktorun yerine bakıyor. Ona göre “bu sağlık merkezi çok aktif. Buradaki iyi uygulamalardan biri halk eğitimleri ve diğeri de hastaların ve eğitime katılanların çocukları için kreş.”

İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Öznur Bulut Gazanfer,  “2017’den önce mülteciler aile sağlık merkezlerinde tedavi ediliyordu. Ancak SIHHAT Projesi’yle Türk sağlık sisteminin üzerindeki yükü hafifletmek için göçmen sağlığı merkezleri kuruldu” diyor.

Mülteciler istedikleri takdirde aile sağlık merkezlerini de ziyaret edebiliyor. Göçmen sağlığı merkezlerinin önemi, hastaların kendi dillerinde sağlık hizmeti alabilmeleri. İl Sağlık Müdürü Abdullah Solmaz, Suriyelilerin sağlık hizmetlerine eşit erişim sağladığı konusunda güvence veriyor.

AB Türkiye'de kaliteli sağlık hizmetlerine yatırım yapıyor

Şanlıurfa, Sağlık Bakanlığı’nın SIHHAT Projesi’ni yürüttüğü illerden biri. SIHHAT Projesi Direktör Yardımcısı İnanç Söğüt, şöyle konuşuyor: “Bu tür merkezlerden Şanlıurfa’nın 11 ilçesinde 17 tane bulunuyor. 2023’ün Ocak ayı ile Ekim ayının ortasına kadar 350 bin kişi birinci basamak sağlık hizmetlerimizden yararlandı. Ayrıca yaklaşık 9 bin çocuğa aşı yaptık.”

c

Büyükelçi Makam Göçmen Sağlığı Merkezi’ni ziyaret etmişti

Makam Göçmen Sağlığı Merkezi’ni Ekim 2023’te ziyaret eden AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, “Göçmen Sağlığı Merkezi'ni ziyaret ettiğimde mülteci hastaların, sağlık personelinin ve proje yetkililerinin memnuniyetini gördüm ve ben de çok memnun oldum. SIHHAT da dâhil olmak üzere Türkiye'de sağlık alanındaki mülteci projelerine yaptığımız katkı 720 milyon Avro'ya ulaştı. Bu projeler mültecilerin entegrasyonuna yardımcı olmayı ve ülkedeki sağlık hizmetlerinin kalitesini desteklemeyi amaçlıyor" diyor.

d

Birinci ve ikinci basamak sağlık hizmetleri sağlanıyor

SIHHAT Projesi kapsamındaki göçmen sağlığı merkezleri, SIHHAT Projesi kapsamında birinci basamak sağlık hizmetleri sunarken, güçlendirilmiş merkezler birinci basamak sağlık hizmetlerinin yanı sıra dahiliye, çocuk hastalıkları, kadın doğum, ağız ve diş sağlığı ile psikolojik-sosyal destek hizmetleri de veriyor.

32 ilde, projede çalışan yaklaşık 4 bin kişinin çalıştığı 170’in üzerinde göçmen sağlığı merkezi bulunuyor. 2017 ile Ekim 2023 arasında bu merkezler 33 milyondan fazla tıbbi danışmanlık hizmeti verdi ve bu merkezlerde 9 milyon doz aşı yapıldı.

Fotoğraflar: Murat Baykara

 

AB-Türkiye işbirliğine ilişkin hikayeler