This isn't an official website of the European Union

Erasmus+ öğretmenleri de destekliyor

 

Belen Kaymakamlığı Proje Koordinatörü Yeliz Sevim, Avrupa Birliği (AB) Erasmus+ Gençler için Küçük Ölçekli Ortaklıklar kapsamındaki Urban Green projesinden oldukça gururduyuyor. Valilik projeyi Slovakya'dan Mother Flower Derneği ve Romanya'dan Romiscare Derneği ile işbirliği içinde yürüttü.

Çevre ve biyoçeşitliliğe odaklandılar. Sevim şöyle diyor: “Farklı hayvan türlerini, bitki türlerini ve çevre üzerine iyi örnekleri birbirimize tanıttık. Bratislava Başkanlık Sarayı’nın bahçesinde arıların bal yapışını gözledik mesela. Ben çok şaşırdım. Kamu kurumlarının böylesi bir projeyi desteklemesi çok hoşumuza gitti.”

Bdbd

Bratislava’da Kent Arıları Projesi hakkında bilgi aldılar

Projenin katılımcılarından İngilizce öğretmeni Serpil Akgünproje ortağı ülkelerdeki biyoçeşitlilik projelerinin yanı sıraiklim değişikliğine karşı alınan önlemleri de incelediklerini söylüyor. Sınıf öğretmeni Hatice Hilal Aşık ise örnek projeler kapsamındaki çalışmaları bizzat deneyimlediklerini ifade ediyor. Katılımcılar projeden de proje kapsamındaki ziyaretlerden de memnun. İngilizce Nilay Yüksel “Güzel bir tecrübeydi bizim için” diyor.

Urban Green Projesi 

Projenin ilk aşamasında katılımcılar Hatay’da 185 farklı kuş türüne ev sahipliği yapan Gölbaşı gölünü, Kırıkhan ilçesinde nesli tükenmekte olan dağ ceylanlarını, Samandağ ilçesinde caretta carettaları, Belen’deki rüzgar elektrik üretim tesislerini ve Hatay EXPO alanında “Bitki Müzesi”sini ziyaret etti.

Xhdj

Yeliz Sevim, Nilay Yüksel, Serpil Akgün, ve Hatice Hilal Aşık

İkinci aşamada Slovakya’nın başkenti Bratislava’da Başkanlık Sarayı’nın bahçesindeki doğa dostu çalışmalar incelendi.Başkanlık Sarayı’nın bahçesindeki Kent Arıları Projesi, koruma altındaki kuş türlerine ev sahipliği yapan Tuna Nehri ve kent çiftliği “Vegget microfarm” ziyaret edildi. 

Son durak ise Romanya oldu. Ekip burada Green Mogo Enerji Eğitim ve Danışma Merkezi’ni ve sivil toplum kuruluşları EfdeN ve Agent Green’i ziyaret ederek sürdürülebilir ve çevreci binalar ve ormansızlaştırmayla mücadele hakkında bilgi aldı. Gezilerin ardından bu üç ülkedeki iyi uygulamaları içeren bir kitapçık hazırlandı ve kitapçık ücretsiz olarak gençlere dağıtıldı. 

Belen Kaymakamlığı’nın Erasmus+ projelerinden son 10 yılda 400’e yakın öğretmen ve öğrenci faydalandı.

Erasmus+ programı nedir?

Erasmus+ genellikle öğrenci değişim programı olarak biliniyor ancak bu büyük AB hibe programı çok daha geniş kapsamlı olup öğretim, eğitim, gençlik ve spor alanlarını kapsıyor.  2021-2027 programı güçlü bir şekilde sosyal kapsayıcılık, yeşil ve dijital geçişler ve gençlerin demokratik hayata katılımının teşvik edilmesi konularına odaklanıyor. Kurumlar arası işbirlikleri ise destekleniyor.

Fotoğraflar: Erdem Kırım

Erasmus+ gençlerin hayatına dokunuyor

AB-Türkiye işbirliğine ilişkin hikayeler