Depremlerin Ardından AB-Türkiye Dayanışması Üzerine Bir Fotoğraf Kitabı
Bu sözler Adıyaman’a bağlı Besni’de 12 gün boyunca çalışma yürüten 76 kişilik Kentsel Arama ve Kurtarma (USAR) Polonya ekibinin lideri Grzegorz Borowiec’e ait. Borowiec, kurtarma operasyonuyla ilgili anılarını “Birlikte Daha Güçlü: Görsel Bir Kayıt” adlı fotoğraf albümünün tanıtım etkinliğinde duygulanarak paylaştı:
“Aklımda kalanlardan biri enkazdan son kişiyi kurtardığımız andı. Bulgar ekibi ve Türk ordusu ile ortak bir operasyondu. Enkazı delmek yaklaşık otuz saat sürdü. Doğrudan enkazın içinde başkaları için hayatlarını riske atarak çalışan meslektaşlarım vardı. Böylesi bir özveri, şimdiye dek tanık olduğum en yüksek insani değerdi. Ve o kişiyi de diğer on biri gibi enkazdan kurtarmayı başardık.”
EU
Grzegorz Borowiec, USAR Poland takımının lideri
Birlikte Daha Güçlü: Görsel Bir Kayıt
Şubat 2023 depremlerinin ardından yürütülen kurtarma çalışmaları insanlığın, empatinin ve dayanışmanın en güzel örneklerini ortaya koydu. Cesur fotoğrafçılar, zorluklar karşısındaki bu kolektif eylemi belgeledi. AB Türkiye Delegasyonu ise Şubat 2024’te “Birlikte Daha Güçlü: Görsel Bir Kayıt” adlı fotoğraf albümünü yayımladı.
EU
Maciej Lang, Polonya Büyükelçisi
Fotoğraf albümünün tanıtım etkinliğine, Polonya Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçiliği ev sahipliği yaptı. Polonya Büyükelçisi Maciej Lang açılış konuşmasında, “Kitap yıkıcı depremlerin ardından AB ve üye devletlerinin sarsılmaz destek ve dayanışmasının bir kanıtıdır. Bu sayfalarda yer alan görüntüler sadece depremin üzücü sonuçlarını tasvir etmekle kalmıyor, aynı zamanda umudun, dayanıklılığın ve uluslararası işbirliğinin gücünün görsel bir temsilini de ortaya koyuyor” dedi.
EU
Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı
Kitap kurtarma ekiplerine saygı duruşu niteliğinde
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, kitabın kurtarma ekiplerine bir saygı duruşu niteliğinde olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Türkiye’ye ve Türk halkına başsağlığı dileklerimi iletmek isterim. Bu fotoğraf kitabında, Türk tarihinin en karanlık anlarından birinde AB ve üye devletlerinin sağladığı yardımın boyutlarını görmekten gurur duyuyorum. Kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak ve bu felaketin üstesinden gelmek için gösterdikleri çabalar unutulmayacak" dedi.
AB ekiplerinin olağanüstü çabalarını anlatan bir video gösteriminin ardından Belçika Büyükelçisi Paul Huynen, AB Konseyi Başkanlığı adına konuşmasını yapmak üzere sahneye çıktı.
EU
Paul Huynen, Belçika Büyükelçisi
Büyükelçi Huynen, “Kısa bir süre önce Büyükelçi Meyer-Landrut ile depremden etkilenen bölgeleri ziyaret ettik. Son 12 aydaki toparlanma çabalarına katılan herkesin yorulmak bilmeyen çabalarına rağmen, insani ihtiyaçların hala ciddi boyutta olduğuna ve toparlanmaya giden yolun da uzun olduğuna tanıklık ettik. Bu yayının bu kadar önemli olmasının nedenlerinden biri de bu. Bu fotoğraf kitabı gibi kamusal girişimler çok anlamlı, çünkü odak noktasını deprem ve sonrasında yaşananlar üzerinde tutuyorlar. Depremzedeler için sürekli desteğe ve sürekli dayanışmaya ihtiyaç olduğunu vurguluyor” diye konuştu.
EU
Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı
Türkiye’ye sağlanan güvenilir desteğin kanıtı
Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Kemal Bozay ise, “Bu kitapta yer alan görüntüler olağanüstü dayanışma ruhunu vurgulamakta ve eşi benzeri görülmemiş zorlukların yaşandığı bu dönemde AB ve üye devletlerinin Türkiye'ye verdiği güvenilir desteğin bir kanıtı niteliğindedir. Geçen yıl Türkiye’yi vuran depremlerin ardından sağlanan destek için en içten şükranlarımızı sunuyoruz. AB’nin, AB Sivil Koruma Mekanizması’nı derhal harekete geçirmesi ve AB ülkelerinden kurtarma ekipleri görevlendirmesi büyük takdirle karşılandı. Türkiye ve AB birlikte gelecekteki zorlukların üstesinden gelebilir ve gelecek nesiller için daha parlak bir geleceğin temellerini atabilir” diye konuştu.
Avrupa Komisyonu’nun Avrupa Sivil Koruma ve İnsani Yardım Operasyonları Genel Müdürlüğü (ECHO) Teknik Asistanı Christophe Gadrey, o zorlu günleri şöyle anlattı:
“Bu, ECHO tarihindeki en büyük sivil koruma operasyonuydu. İlk ECHO ekibi ilk 24 saat içinde deprem bölgesine ulaştı ve derhal Türk ve uluslararası arama kurtarma ekiplerine destek vermeye başladı. Peki, ECHO ilk ekibini nasıl bu kadar çabuk harekete geçirebildi? İnsanlık ve profesyonellik bize rehberlik etti. En zorlu zamanlarda bile dayanışma ruhunu koruyabileceğimizi gösterdik.”
EU
AB arama ve kurtarma ekiplerinin olağanüstü çabalarını anlatan bir video gösterildi
AB’den Türkiye’ye 400 milyon avroluk Dayanışma Fonu
AB ve AB üyesi ülkeler ilk günden bu yana kararlı bir şekilde Türkiye’yi destekledi. Depremlerin hemen ardından barınma ekipmanları da dahil yaklaşık 3 milyon yardım malzemesi deprem bölgesine ulaştı. Çadırlar, yataklar ve yataklarla donatılmış yardım konutları, AB Sivil Koruma Mekanizması’na entegre edilmiş ekstra bir koruma katmanı olan rescEU'nun rezervleri aracılığıyla seferber edildi. Mekanizma kapsamında 21 AB ülkesi ile Arnavutluk, Karadağ, Norveç ve Sırbistan mevcut kaynaklarıyla Türkiye'ye 32 arama ve kurtarma ekibi, 6 tıbbi personel ekibi ve 5 sahra hastanesi göndermiş ve Türkiye'de 15.000'den fazla kişiyi tedavi etti. Diğer bazı AB üyesi devletler de çift taraflı olarak ek yardım sağladı.
Avrupa Komisyonu Mart 2023’te Brüksel’de “Suriye ve Türkiye’deki İnsanlar için El Ele” başlıklı Bağışçılar Konferansı’nı düzenledi. Konferansta Türkiye’deki depremzedeler için 6 milyar Avro taahhüt edildi. Diğer desteklerin yanı sıra AB Dayanışma Fonu’ndan 400 milyon avro Türkiye’ye yardım için harekete geçirildi. AB yeniden inşa çabalarında da Türkiye’yi desteklemeye devam ediyor.
“Birlikte Daha Güçlü: Görsel Bir Kayıt” adlı fotoğraf kitabını görüntülemek için tıklayın. Türkiye'ye yardım eden AB arama kurtarma ve yardım ekipleriyle ilgili video için tıklayın.