This isn't an official website of the European Union

Aydın memecik zeytinyağı AB tarafından tanındı

Aydın memecik zeytinyağı”nın adı, Avrupa Birliği (AB) tarafından korumalı menşe adı (PDO) olarak tescillendi.

 

AB tarafından tanınması, bu zeytinyağının “Aydın memecik zeytinyağı” adının korunmasına, ürünün ve ürünün coğrafi üretim alanıyla bağlantılı benzersiz özelliklerinin yanı sıra geleneksel bilgi birikiminin tanıtılmasına yardımcı olacak.

Doğal sızma olan Aydın memecik zeytinyağı, Türkiye'nin Güney Ege Bölgesi'nde Aydın ili sınırları içerisinde yetişen Memecik zeytininden elde ediliyor. Yeşilden altın sarısına kadar değişen rengi, yoğun meyve kokusu, meyvemsi aroması, yüksek acılık ve keskinlik derecesi ile Türkiye’de üretilen diğer zeytinyağlarından ayrılıyor.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut şöyle diyor: “Yirminci Türk yiyeceğinin AB tarafından tanınmasını ve Türk ürünlerinin AB yolculuğunun bu kadar başarılı bir şekilde devam etmesini memnuniyetle karşılıyorum. AB tescili bu zeytinyağının tanınırlığını arttıracak. Tüketiciler PDO logosunu gördüklerinde gerçek Aydın memecik zeytinyağı aldıklarını anlayacaklar.”

zeytin

Bu doğal sızma zeytinyağı memecik zeytininden elde ediliyor

Aydın'da zeytin yetiştiriciliği Fenikeliler, Yunanlılar, Romalılar, Bizanslılar, Aydınoğulları, Osmanlılar ve Türkiye Cumhuriyeti’nde olmak üzere 2 bin yılı aşkın bir süredir yapılıyor.

Büyük Menderes Havzası’nda yer alan ilde Akdeniz iklimi hüküm sürüyor. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise yağışlı geçiyor. Büyük Menderes Vadisi denize açıldığı için denizden gelen ısınmış rüzgarlar ve yağışlar iç kesimlere rahatlıkla ulaşabiliyor. Bu rüzgarlar yağa benzersiz özellikler kazandırıyor ve olgunlaşma sırasında zeytinleri zeytin sineğinden koruyor.

Başvuruyu yapan kurum Aydın Ticaret Borsası’nın Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, “İlimizin ekonomisi için bir marka değeri olan Aydın memecik zeytinyağının AB tarafından tescili, üreticilerimiz için teşvik edici bir gelişme olmuştur. Aydın Ticaret Borsası olarak ilimize özgü ürünlerin uluslararası alanda tanınmasından gurur duyuyoruz. Tescil başvurularında Aydınımızın birinci sırada yer aldığını vurgulamak istiyorum. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na desteklerinden dolayı teşekkür ediyor, tescilin ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” diyor.

zeytin

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur

Kurum adına başvuru sürecini yürüten marka ve patent danışmanı Huriye Özener ise şöyle diyor: “Çok mutlu ve gururluyum. Aydın inciri ve Aydın kestanesinin yanı sıra, Aydın Memecik zeytinyağı ile birlikte Aydın, Türkiye’de AB tarafından tanınmış üç ürüne sahip ilk il oldu. Aydın Memecik zeytinyağı da Milas Zeytinyağı ve Edremit Zeytinyağı’ndan sonra tescil edilen üçüncü zeytinyağı oldu. Ülkemize ve zeytinyağı üreticilerimize hayırlı uğurlu olsun.”

Aydınlı üreticiler de bu gelişmeye olumlu yaklaşıyor. “Aydın Memecik Zeytinyağı şimdiye kadar hep diğer zeytinyağlarının gölgesinde kaldı. Biz zeytinyağımızın ne kadar kaliteli olduğunu anlatsak da insanların kafasında soru işaretleri oluşabiliyordu. AB tesciliyle artık herkes zeytinyağımızın kalitesinden emin olacak” diyor üretici Cezmi Yıldırım.

Diğer üretici Bahattin Yorgun şunları söylüyor: “Gururluyum. Bizim ürünümüz çok değerli ve AB tesciliyle ürünümüzün değeri sadece Aydın’da ve Türkiye’de değil dünya çapında bilinecek.”

Bir diğer üretici Dursun Ertürk ise Aydın Memecik Zeytinyağı’nın AB tesciliyle birlikte hem Türkiye’de hem de Avrupa tanınırlığının artacağını düşünüyorum. Bir üretici olarak çok memnunum” diye konuşuyor.

Aydın’da yaşayan emekli öğretmen Aysel Çakıcı ise "Çok lezzetli bir zeytinyağı, yemeklerde ve salatalarda kullanıyorum. Bu zeytinyağının değerinin bilinmesine çok sevindim" diyor.

Foods with Geographical Indication

AB’nin daha önce Türkiye’den PDO ve PGI (korumalı coğrafi işaret) statüsü verdiği ürün isimleri şöyle: Antep baklavası / Gaziantep baklavası, Aydın kestanesi, Aydın İnciri, Bayramiç Beyazı, Malatya kayısısı, Milas zeytinyağı, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Suruç narı, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini, Edremit zeytinyağı, Milas yağlı zeytini ve Ayaş domatesi,  Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Maraş tarhanası, Ezine peyniri ve Safranbolu safranı.

Türkiye'deki coğrafi işaretlerle ilgili hikayeler
AB-Türkiye iş birliğine ilişkin hikayeler