AB ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ortak ülkelerde yeşil yatırımları hızlandırma taahhüdünde bulundu
Bugün, Dubai'deki COP28 Toplantısı vesilesiyle AB ve EBRD, Avrupa Sürdürülebilir Kalkınma Fonu Artı (EFSD +) tarafından finanse edilecek iki garanti programı için niyet beyanlarını imzalayarak Güney Akdeniz, Türkiye, Doğu Ortaklığı ve Batı Balkanlar'daki yeşil yatırımları hızlandırma konusundaki kararlılıklarını ifade etti.
60 milyon avro tutarındaki Belediye, Altyapı ve Endüstriyel Dayanıklılık garantisi, EBRD'nin AB'nin Doğu ve Güney Komşuluk Bölgeleri ile Türkiye'deki şirketlere ve kamu hizmetlerine yeşil teknolojiler, ulaştırma ve lojistik sektörleri ve enerji verimliliğini artırmaya yönelik yatırımlar için kredi vermesini destekleyecek.
168 milyon avroluk HI-BAR garantisi, EBRD'nin yeşil hidrojen ve kritik ham maddelere yönelik yatırımlar da dâhil olmak üzere iklim değişikliğini azaltma tedbirleri ve yenilikçi yeşil teknolojilere yönelik yatırımları hızlandırmasına olanak sağlayacak.
Bu garanti programlarının uygulanması, iklim nötrlüğüne ve Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmanın merkezinde yer alan temiz teknoloji gelişimine katkıda bulunacak. Temiz teknolojide iş birliğinin geliştirilmesi ve stratejik altyapı projelerine yatırım yapılması, ekonomik büyümeyi ve sosyoekonomik dayanıklılığı teşvik edecek ve aynı zamanda yeşil dönüşümü destekleyecek.
Avrupa Komisyonu Komşuluk ve Genişleme MüzakereleriGenel Müdürü Gert Jan Koopman konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "EBRD, Komşuluk ve Genişleme ülkelerimizdeki yatırımları arttırma çabalarımızda kilit ortaklarımızdan biri. AB ve EBRD'nin imzalamayı planladığı iki garanti, zorlu bir yeşil dönüşüm sürecinden geçen ülkelerde yeşil teknolojilere yatırım yapmak için özel sektör tarafındaki algılanan riski azaltmaya yardımcı olacak. Bu anlaşmalar, bu hafta COP28 toplantısında ele alınan BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi hedeflerine olan güçlü bağlılığımızı gösteriyor."
EBRD Birinci Başkan Yardımcısı Jürgen Rigterink ise şunları ifade etti: "İklim finansmanını harekete geçirme ve Birleşmiş Milletler'in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını destekleme konusundaki iddialı hedeflerimize ulaşmamıza yardımcı olacak bu önemli dönüm noktasını duyurmaktan mutluluk duyuyorum. Avrupa Birliği ile yürüttüğümüz çalışmalar sadece hayati önem taşıyan yeşil yatırımları artırmakla kalmayacak, aynı zamanda EBRD bölgelerimizdeki insanlar için daha sürdürülebilir bir gelecek inşa edilmesine de yardımcı olacaktır."
Arka Plan
AB'nin Komşuluk ve Genişleme ülkeleriyle iş birliğindeki temel öncelikleri, insana yakışır işler ile sürdürülebilir ve kapsayıcı büyümenin teşvik edilmesinin yanı sıra Yeşil Mutabakat ve Küresel Geçit girişimlerinin desteklenmesidir. Bu öncelikler, Batı Balkanlar, Doğu Ortaklığı ve Güney Komşuluk bölgeleri ülkeleriyle mutabık kalınan Ekonomi ve Yatırım Planları aracılığıyla uygulanmaktadır.
Avrupa Sürdürülebilir Kalkınma Fonu Artı (EFSD+) bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için kilit bir araçtır. AB 2021-27 dönemi için EFSD+ aracılığıyla, Komşuluk ve Genişleme ülkelerindeki riskli ortamlarda kredi ve yatırımları teşvik etmek amacıyla ortak Uluslararası Finans Kuruluşları (IFI'ler) aracılığıyla harmanlama ve garanti araçları biçiminde 22,5 milyar avro kanalize etmektedir. İklim değişikliğinin azaltılması ve iklim değişikliğine uyum, enerji verimliliği ve sürdürülebilir altyapı EFSD+'nın öncelikli sektörleridir.
Temiz teknoloji, olumsuz çevre ve iklim etkilerini azaltırken veya ortadan kaldırırken daha düşük maliyetlerle üstün performans sağlamayı amaçlayan çok çeşitli ürün, hizmet ve süreçleri içermektedir. Temel seri üretim net sıfır teknolojilerine yönelik küresel pazarın 2030 yılına kadar üç katına çıkması ve yılda toplam 600 milyar avroluk bir pazar değerine ulaşması beklenmektedir. Güney Akdeniz bölgesi, AB'ye coğrafi yakınlığı ve geniş temiz enerji potansiyeli nedeniyle stratejik öneme sahiptir.
Ayrıntılar
Yayın tarihi: 2 Aralık 2023
Yazar: Komşuluk ve Genişleme Müzakereleri Genel Müdürlüğü