AB tarafından finanse edilen 50 ton tıbbi malzeme, Suriye'de zorluk çeken sağlık tesislerine ulaştırılmak üzere Türkiye'ye ulaştı
DSÖ Gaziantep saha ofisi Acil Durum Sorumlusu Rosa Crestani şöyle konuştu: “Bu sevkiyat, olağanüstü zorluklarla karşı karşıya olan milyonlarca Suriyeli için bir can simidi olacak. Bu malzemeler sağlık çalışanlarının aşırı baskı altındaki tesislerde sağlık hizmeti sağlamak için mücadele ettiği çok kritik bir zamanda gönderiliyor. Bu sevkiyatı mümkün kılan sarsılmaz desteği için AB'ye derin şükranlarımızı sunuyoruz. Bu sevkiyat, sağlık sistemlerinin kırılma noktasında olduğu bölgelerde hayat kurtarmaya ve hizmetleri güçlendirmeye yardımcı olacak. DSÖ, en yardıma muhtaç yerlerde hayati destek sağlamaya devam edecek.”
Binlerce Suriyeliye fayda sağlayacak olan sevkiyat, Travma Acil Cerrahi Kitleri (TACK) ve temel ilaçları içermektedir. Bu kitler, acil durumlarda travma bakımı için özel olarak tasarlanmıştır ve cerrahi aletler, anestezi malzemeleri, serumlar ve sterilizasyon malzemeleri içermektedir. Sevkiyatta ayrıca, hastanelerin ve kliniklerin hem acil hem de rutin ihtiyaçlara cevap verebilmelerini sağlamak üzere, yaygın hastalıkları tedavi etmek ve hastalık salgınlarını önlemek için gerekli ilaçlar da yer almaktadır.
Bu kargo, 8.000 acil cerrahi prosedürün ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olacaktır ve sağlık tesislerinde kritik bakımı desteklemek için hayati kaynaklar sağlayan 30.000 infüzyon poşeti içermektedir.
Bu sevkiyat, Avrupa Birliği'nin Suriye'nin sağlık sisteminin toparlanması ve yeniden inşa edilmesi için destek sağlama taahhüdünü yansıtacak şekilde, AB İnsani Yardım fonlarıyla mümkün hâle gelmiştir.
Son gelişmelerden önce bile İdlib'deki ve Halep'in kuzeyindeki 141 sağlık tesisi, finansman yetersizliği nedeniyle yıl sonuna kadar kapanma riskiyle karşı karşıyaydı ve bu durum potansiyel olarak yıkıcı sonuçlar doğurabilirdi. Bu sevkiyat, tıbbi malzemelerin acil ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını ve sağlık çalışanlarının temel bakım hizmetlerini sunmaya devam etmesini sağlayarak kritik boşlukların doldurulmasına yardımcı olacaktır.
DSÖ, 27 Kasım'dan bu yana 37 sağlık tesisine 510 travma malzeme ünitesi teslim ederek 94.900'den fazla tedavinin gerçekleştirilebilmesine olanak sağlamıştır. Buna 8.800'den fazla travma prosedürü, yaklaşık 80.100 temel ilaç tedavisi ve 5.900'den fazla ruh sağlığı tedavisi dâhildir. Bu şekilde toplamda 33.100'den fazla kişiye ulaşılmıştır.
DSÖ'nün Gaziantep'teki operasyonel üssü, bu malzemelerin Suriye'deki tesislere ulaştırılmasını sağlamada kritik bir rol oynamakta ve genellikle zorlu koşullar altında çalışan sağlık çalışanlarını desteklemektedir.
AB İnsani Yardım Hava Köprüsü hakkında:
AB İnsani Yardım Hava Köprüsü uçuşları, hassas bağlamlar içinde bulunan ülkelerde insani yardım veya acil durum müdahalelerinin güçlendirilmesine yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bu uçuşlar, insani yardım, acil yardım ve gerektiğinde insani yardım personelinin taşınmasını kolaylaştırarak kritik boşlukların doldurulmasına yardımcı olmaktadır. İhtiyaç temelli bir yaklaşımla işletilen acil ihtiyaca cevaben oluşturulmuş bir girişimdir. Buradan daha fazlasını öğrenebilirsiniz.
Medya iletişim:
Şam-Suriye'de: Halah Kabash, [email protected]
Gaziantep-Türkiye'de: Mrinalini Santhanam, [email protected]
European Union, 2024
European Union, 2024