AB Destekli DAHIL Projesi: Depremden Etkilenen Bölgedeki Girişimciler için Umut ve Başarı Yolculuğu
DAHIL Projesi hem Şubat 2023 depremlerinden önce hem de sonra Hatay, Adana, Gaziantep ve Şanlıurfa'da Muhammed’inki gibi küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) için bir umut ışığı oldu. Proje Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edildi ve SPARK tarafından uygulandı.
SPARK, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Sahra Altı Afrika'da 14 bölgede faaliyet gösteren Amsterdam merkezli uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur. Kurulduğu 1994 yılından bu yana bu bölgelerde gençlerin geleceklerini inşa etmelerine yardımcı oldu, özellikle kadınlar ve mülteciler için eğitim, istihdam ve girişimcilik fırsatları sağladı.
Proje Kasım ayında sona erdi, ancak olumlu izleri kaldı.
Projenin COVID - 19 ve yıkıcı depremler gibi ciddi zorluklarla karşılaştığını belirten projenin yürütücüsü SPARK Ülke Müdürü Halil Can Emre şöyle konuşuyor: “Buna rağmen SPARK, proje hedefleriyle uyumlu başarılı sonuçlar elde etme konusunda kıvraklık ve esneklik gösterdi. Proje pilot olarak tasarlanmış olmasına rağmen, mülteciler ve ev sahibi topluluk üyeleri tarafından yönetilen işletmelere ulaşmayı başardık ve onların finansal sistemle bütünleşme kapasitelerini artırdık. SPARK, bağışçımız AB'ye ve AB Türkiye Delegasyonu’ndaki meslektaşlarımıza uygulama sırasında sağladıkları tüm destekler için minnettar. SPARK kendi kaynaklarını ve Şeyh Abdullah Al Nouri Yardım Derneği'nden aldığı ek desteği kullanarak mültecilere ait işletmeler için bir kredi garantisi oluşturdu ki bu da DAHIL projesinin başarısını tamamlıyor.”
Küçük ve orta ölçekli işletmeler canlandırılıyor
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, “DAHIL Projesi, KOBİ sahiplerinin geçim kaynaklarını ve işlerini genişletme çabalarına yardımcı olmanın ötesinde, önemli bir krizin ve Şubat depremlerinin ardından ekonomik ve sosyal yaşamın yeniden yapılandırılmasına katkıda bulunmada çok önemli bir rol oynadı. İnsani kriz ve deprem bölgelerindeki KOBİ’ler için bir umut kaynağı olan bu projenin somut sonuçlarını görmekten son derece memnunum” diyor.
Projenin başarıları arasında 450 KOBİ’nin gelişmiş finansal erişim için eğitilmesi, Ticaret Odaları aracılığıyla 250 KOBİ’ye iş becerileri eğitimi verilmesi ve 40 yeni işletmenin kurulması da yer alıyor.
Projenin desteği özellikle girişimci kadınlar için çok önemliydi. Bunlardan biri de Nesrin Alhasan. Halepli eski bu hukuk öğrencisi olan Nesrin, Şanlıurfa'da bir tekstil atölyesi kurarak girişimci oldu. Ancak kadın ve mülteci olmak onun için bazı zorlukları da beraberinde getirdi.
Delegation of the European Union to Türkiye
Nesrin Alhasan Gaziantep’te fuarda
DAHIL projesi, AB Bölgesel Güven (MADAD) Fonu’nun desteğiyle Nesrin’in Adana’daki bir fuara katılmasını sağladı. MADAD Fonu, Suriyeli mültecilerin ve ev sahibi toplumların yerinden edilmiş üyelerinin kendi ülkelerindeki kritik ihtiyaçlarının karşılanmasına katkıda bulunuyor.
Fuarın ardından Şanlıurfa'da bir iş ağı etkinliğine katılan Nesrin, burada potansiyel iş ortaklarıyla görüştü ve ihracat fırsatlarını araştırdı. Şimdi gözünü spor tekstiline de dikmiş durumda.
Bebek bakıcılığından girişimciliğe
Suriyeli Rahaf Shami projeden yararlanan bir diğer girişimci kadın. Rahaf Gaziantep’te bebek bakıcısı olarak çalışırken, İngilizce becerileri ona bir sivil toplum kuruluşunda çalışmanın kapılarını araladı. Burada, temel e-posta yazımıyla uğraşan bir acemiden aranan bir profesyonele dönüştü. Daha sonra DAHIL ile tanıştı ve DAHIL ona Findeks ve Kredi Skoru eğitimi, liderlik danışmanlığı, hukuki danışmanlık ve maddi destek sağladı. O da çeşitli sektörlerde danışmanlık hizmeti vermek üzere Çözüm ve Kapasite Geliştirme için Savunuculuk ve Destek Sağlayıcı Ekibi’ni (ASP Ekibi) kurdu ve kayıt ettirdi.
Delegation of the European Union to Türkiye
DAHIL girişimcisi Rahaf Shami
Diyor ki: “Şirketimi kurduktan sonra altı aydan fazla bir süre hiç gelirim olmadı. Şimdi ise 30'dan fazla müşterimiz var!”
DAHIL’in İş Ağı Etkinliği’nde bir Türk şirketiyle ortaklık yaptı. Şimdi, Rahaf’ın liderliğindeki ASP Ekibi, 20'den fazla kişiyi istihdam ederek müşterilere eğitim, koruma, barınma konularında hizmet ve danışmanlık veriyor.