This isn't an official website of the European Union

AB Ankara’nın Ayaş domatesini tanıdı

Ayaş domatesi Avrupa Birliği (AB) tarafından korumalı menşe adı (PDO) statüsüne layık görüldü. AB tarafından tanınması, “Ayaş domatesi” isminin korunmasına, ürünü ve ürünün coğrafi köken ve geleneksel bilgi birikimiyle bağlantılı benzersiz özelliklerini tanıtmaya yardımcı olacak.

 

Büyük boyda, çok sulu ve etli olan domates, ince kabuğu, donuk pembe-kırmızı rengi ve dış yüzeyindeki çıkıntılarıyla Türkiye'de yetişen diğer domateslerden ayrılıyor. Meyve ikiye bölündüğünde etinde beyaz bir yama görülebiliyor. Yüksek asiditesi nedeniyle hafif tuzlu ve limonumsu bir aromaya sahip olan domates, fidelerin dikim aralığına bağlı olarak hem sofralık olarak hem de endüstriyel kullanım için tüketiliyor.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, “Bu tanıma sadece Ankara'nın çeşitli ilçelerindeki ve çevre illerdeki üreticilere ilham vermekle kalmayacak, aynı zamanda hem üreticiler hem de tüketiciler için çok önemli bir rol oynayacak. Üreticiler korumalı menşe adı ile tüketicilere güven verirken, tüketiciler de logoyu gördüklerinde gerçek bir ürün elde ettiklerini anlayacaklar. AB tescili, Ayaş domatesi adının korunmasını sağlayacak, üreticileri ve tüketicileri koruyacak ve domatesin Türkiye ve ötesinde tanınırlığını artıracak” diyor.

2

Türkiye'de yetiştirilen diğer domateslerden, domatesin dış yüzeyindeki çıkıntılar ile ayrılıyor

Ayaş domatesi çeşidi 1960'lardan beri Ayaş'ta yetiştiriliyor. Meyvenin şekli ve yapısı, coğrafi alan içinde nesiller boyunca aktarılan yerel tohum ve fidelerden geliyor.  Ayaş, İç Anadolu Bölgesi'nin kalanının iklimsel özelliklerinden farklı olarak mikroklimatik özellikler gösteriyor; bu iklim ise tozlaşma ve meyve gelişimi için en uygun koşulları sağlıyor.

Ayaş Domatesi Ankara ilinde AB tarafından coğrafi işaret ile tescil edilen ilk ürün adı oldu. Başvuru süreci Ayaş Ziraat Odası tarafından yürütüldü.

Ayaş domatesinin atalık tohumlardan üretildiğine dikkat çeken Ayaş Ziraat Odası Başkanı Erdinç Polat Ateş, şöyle diyor: "Domatesimiz zaten tüm Türkiye'de biliniyor. AB’de korumalı menşe adı ile tescillenmesi sayesinde artık Avrupa'da da tanınacak. Ayrıca bu tescil Ayaş domatesinin yok olmasının da önüne geçecek. Bu coğrafi işareti aldığımız için çok mutluyuz."

3

Ayaş Belediye Başkanı Mustafa Sezer

Ayaş Belediye Başkanı Mustafa Sezer de coğrafi işaret alma haberine sevinenlerden. İlçede hem tohumdan domates fidesi hem de bu fidelerden olgun meyve elde edildiğini belirterek şunları söylüyor: “Ayaş domatesi yaz aylarında pazarlarda yerini alıyor ve bu domates ihraç da ediliyor. Domatesimizin AB coğrafi işareti ile yaz sezonunda daha geniş bir pazar ağında yer alacağına inanıyorum.”

Ayaş'taki üreticiler de bu narin meyve hakkındaki gelişmeden memnun. Üretici Hasan Dikmen anlatıyor: “Domatesimiz lezzetli ama kabuğu ince olduğu için dayanıklı değil. Çok narindir. Bu domatesin meraklıları Ankara'dan Ayaş'a gelip alıyor. AB coğrafi işaretiyle satışların artacağını düşünüyorum.”

Diğer üretici Recep Sözen gülümseyerek konuşuyor: “Domateslerimizi yetiştiriyoruz ve evimizin önünde satıyoruz. Ayaş domatesi atalık tohumdan geldiği için çok kıymetli. Tadı hafif ekşi ve çok lezzetli.”

Bir diğer üretici Kezban Sözen'e göre, “satışlar artacak.”  Şöyle devam ediyor: “En iyisi Ayaş domatesini tarladan koparır koparmaz yemektir. Ayrıca salçası ve salatası da çok lezzetlidir."

4en

AB’nin daha önce Türkiye'den PDO ve PGI (korumalı coğrafi işaret) statüsü verdiği ürün isimleri şöyle: Antep baklavası / Gaziantep baklavası, Aydın kestanesi, Aydın İnciri, Bayramiç Beyazı, Malatya kayısısı, Milas zeytinyağı, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Suruç narı, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini, Edremit zeytinyağı ve Milas yağlı zeytini.

Türkiye'deki coğrafi işaretlerle ilgili hikayeler
AB-Türkiye işbirliğine ilişkin hikayeler