AB’den kadın istihdamına katkı: Sihirli otlar kadınların hayatını değiştiriyor
Her yöresinde farklı otlar yetiştiğinden Anadolu’nun yenilebilir ot kültürü oldukça zengin. Samsun ise neredeyse 2 bin yenilebilir ot ile Anadolu mutfağına katkı sunan illerin başında geliyor.
Samsun Turizmciler Derneği Başkanı ve Proje Koordinatörü Dilek Genç, Avrupa Birliği (AB) destekli “Sağlıklı Yaşam için Doğaya Dönüş Projesi”ne uzanan yolun, düzenleyicilerinden olduğu “Ot Yemekleri Festivali”nden geçtiğini söylüyor. Her yıl festivalde, ev yapımı otlu yiyecekleri satan kadınlara sürekli satış imkanı yaratma çabalarının sonucu bu proje. Proje ile gastronomi, tarım ve turizm alanında çalışan kadın girişimciler güçlendiriliyor ve kadın istihdamı destekleniyor.
Dilek Genç yaklaşık 150 kadına ulaşmayı başaran projeyi şu sözlerle anlatıyor: “Samsun Turizmciler Derneği ve Avrupa Birliği’nin bu projesi kapsamında Yerel Emek Kadın Üretim Kooperatifi’ni kurduk. Amacımız kadının zaten evinde ürettiği ürünlerin kavanozlanmasını ve satışını sağlamaktı. Bunun için bir ortak üretim merkezi açtık. Kadınlara hijyen, pazarlama ve üretim teknikleri eğitimleri verdik.”
Proje koordinatörü Dilek Genç
Özellikle kavanozlama aşamasında hijyenin önemini şöyle vurguluyor Genç: “Hijyen, ürünlerin uzun vadede bozulmadan kalabilmesini sağlıyor. Buna özen gösteriyoruz, çünkü biz katkı malzemesi kullanmıyoruz.”
Gelin, bize katılın!
Hijyen belgesi sahibi her kadın kooperatife üye olabiliyor ve ortak mutfakta sipariş üzerine üretim yapabiliyor. Bu kadınlardan biri de İnci Temiz. Ot Yemekleri Festivali’nde Dilek Genç’ten projeyi duyan Temiz, proje ilgisini çekince kooperatife üye olmuş.
“Eğitimleri tamamladıktan sonra üretim ve satış yapmaya başladık. Bütün ev hanımlarına diyorum ki; çaresiz kalmayın. Gelin, üretime katılın! Siz de evinizin ihtiyaçlarını karşılayın” ifadelerini kullanıyor.
Hijyen belgesi sahibi her kadın kooperatife üye olabiliyor.
Akasya çiçeğinden reçel
Ayşegül Eren ise katıldığı yemek kursundaki hocasının yönlendirmesiyle kooperatife üye olmuş. Diyor ki; “Bahçedeki otu salamura yapıp, kavanozlayıp, satabileceğimizi bilmiyorduk. Bir gelinciğin meyve suyuna dönüşebileceğini, akasya çiçeğinden reçel yapılabileceğini kooperatifte öğrendik.”
Eren kadınların kendilerine güvenlerini kazanmasında bu tip projelerin önemini vurgulayarak, “Ben kendime güvenimi bu kooperatifte kazandım. Bütün ev hanımlarına sesleniyorum: Siz de buyurun, kooperatifimize gelin. Kendinize güvenin ve burada üretime katılın” diyor.
AB Sivil Toplum Diyaloğu Programı kapsamında finanse edilen 163 bin avroluk Sağlıklı Yaşam için Doğaya Dönüş Projesi, İspanyol sivil toplum örgütü Nexes ile hazırlandı. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından da desteklenen çalışmanın, proje ortağı ise 19 Mayıs Yerel Eylem Grubu Derneği (OMYEGDER).
Fotoğraflar: Erdem Kırım