This isn't an official website of the European Union

2025'te gençlerin gönüllülük faaliyetleri için Avrupa Dayanışma Programı'na 166 milyon avro destek

05.12.2024
Brüksel
Basın ve İletişim Ekibi

Komisyon bugün, gençlerin AB'de ve AB'nin ötesinde farklı topluluklarda gönüllülük faaliyetlerine katılımını destekleyen 2025 Avrupa Dayanışma Programı çağrısını yayımladı. 2025 yılı için ayrılan 166 milyon avroluk bütçe, birçok gönüllülük faaliyetinin gerçekleştirilemediği Covid-19 yıllarındaki fonların geri kazanılması nedeniyle önceki yıllara kıyasla önemli bir artışı temsil etmektedir. 2025 çağrısı yine çevresel sürdürülebilirlik, dijital beceriler ve okuryazarlık, kapsayıcılık ve çeşitlilik, aktif vatandaşlık ve daha fazlasını teşvik eden gönüllülük projelerini ve faaliyetlerini destekleyecektir.

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaştan kaçan insanlara yardım sağlamak üzere özel faaliyetler sürdürülecektir. Katılımcılar, sosyal kapsayıcılık, yeşil ve dijital dönüşüm, demokratik katılım ve sağlıkla ilgili konular gibi öncelikli alanlara odaklanan çok çeşitli ilham verici dayanışma faaliyetlerine katılabilecektir.

Komisyon, çağrı ile birlikte programın 2021-2023 yılları arasındaki etkisini ve dünya genelinde dayanışmanın geliştirilmesine nasıl katkıda bulunduğunu gösteren Avrupa Dayanışma Programı 2021-2023 Raporu'nu da yayımladı. Program, 2021-2023 döneminde 66.000'den fazla gence toplumsal ve insani zorlukların üstesinden gelmeleri için fırsatlar sunmuştur. Rapor, Avrupa'nın dört bir yanından gençlerin ve kuruluşların iklim ve doğal afetlere nasıl tepki verdiklerini ve Rusya'nın savaşından kaçan Ukraynalıları nasıl desteklediklerini anlatan güçlü ve ilham verici hikâyeler içermektedir. Rapor aynı zamanda daha fazla gencin dayanışma çabalarına katılması için bir eylem çağrısı niteliği taşımaktadır.

Program 18 ila 30 yaş arasındaki kişilere açıktır; ancak AB dışındaki insani yardım faaliyetlerini desteklemek amacıyla gönüllü olmak isteyenler için yaş aralığı 18 ila 35 arasındadır. İlgilenen gençlerin, katılımcı kuruluşları bulabilecekleri Avrupa Dayanışma Programı portalına kaydolmaları gerekmektedir. Portalda kayıtlı gençlerden oluşan gruplar liderlik ettikleri dayanışma projeleri için fon başvurusunda da bulunabilirler.

Kamu kurumları ve özel kuruluşlar Avrupa Dayanışma Programı kapsamında faaliyet yürütmek için fon başvurusunda bulunabilirler. Bu kurum ve kuruluşların, program ilkeleri, hedefleri ve gereklilikleri doğrultusunda yüksek kaliteli dayanışma faaliyetleri uygulayabildiklerini belgeleyen bir kalite etiketine sahip olmaları gerekir. Başvurular, AB Üye Devletleri ve ilişkili ülkelerdeki (İzlanda, Lihtenştayn, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti ve Türkiye) Avrupa Dayanışma Programı Ulusal Ajansları aracılığıyla veya yüksek öncelikli alanlarda gönüllülük ekipleri veya İnsani Yardımda gönüllülük gibi merkezî olarak yönetilen eylemler için Avrupa Eğitim ve Kültür Yürütme Ajansı aracılığıyla yapılabilir.

Arka Plan

Ekim 2018'de başlatılan Avrupa Dayanışma Programı, daha önceki AB dayanışma girişimlerinin üzerine inşa edilmiştir. Program, dayanışma çabalarına katkıda bulunmak ve kendileri için önemli olan alanlarda olumlu değişim yaratmak isteyen gençler ve kuruluşlar arasında bir köprü oluşturmaktadır. İster yurt dışında ister kendi ülkelerinde olsun, gençler gönüllülük faaliyetleri aracılığıyla daha kapsayıcı bir toplumun inşasına katkıda bulunabilirler.

Program, 2022'den bu yana kapsamını dünya genelindeki insani yardım faaliyetlerine desteği de içerecek şekilde genişletmiştir.

2021-2027 dönemi için 1 milyar 9 milyon avroluk gösterge niteliğindeki bütçesiyle Avrupa Dayanışma Programı, 185.000'den fazla gencin dayanışma eylemlerinde yer almasını sağlamayı amaçlamaktadır.

Avrupa Dayanışma Programı kuruluşlar ve gençlerle iş birliğine girişerek:

  • Doğal yaşam alanlarını ve çevreyi korumak, muhafaza etmek ve geliştirmek, çevresel sürdürülebilirlik konusunda farkındalık yaratmak ve davranış değişikliği sağlamak için proje ve faaliyetleri desteklemekte;
  • Dijital becerileri artırmayı, dijital okuryazarlığı teşvik etmeyi ve dijital teknolojinin risk ve fırsatlarına ilişkin bir anlayış geliştirmeyi amaçlayan proje ve faaliyetleri destekleyerek dijital dönüşüme katkıda bulunmakta;
  • Kapsayıcılığı ve çeşitliliği teşvik etmek ve tüm gençlere Avrupa Dayanışma Programı fırsatlarına eşit erişim sağlamayı amaçlamakta ve
  • Gençleri toplumda aktif olmaları ve gerçek değişim yaratıcıları hâline gelmeleri için teşvik etmekte ve güçlendirmektedir.
  • Bu şekilde, gençler, AB dışındaki ülkelerde insani felaketler yaşayan veya gelecekte olası felaketlere karşı hazırlıklarını artırmaya ihtiyaç duyan insanlarla dayanışma gösterirken yeni beceriler, kültürler ve yaşam biçimleri hakkında bilgi edinmektedir. 

Daha fazla bilgi için

2025 Avrupa Dayanışma Programı teklif çağrısı

Gençlik Portalı - Avrupa Dayanışma Programı Teklif Çağrısı 2025 2025 Avrupa Dayanışma Programı Program Rehberi 2025 Avrupa Dayanışma Programı Çalışma Programı

Avrupa Dayanışma Programı Raporu 2021-2023

Alıntı(lar):

“Gençleri kendi toplumlarında ve ötesinde bir fark yaratmaları için güçlendirmek Avrupa Dayanışma Programı'nın merkezinde yer alıyor. 2025 yılı için ayrılan 166 milyon avroluk bütçe, genç Avrupalılara daha yeşil, daha kapsayıcı ve dijital açıdan gelişmiş bir topluma katkıda bulunmaları için daha fazla kapı açacak ve aynı zamanda Ukrayna'daki savaştan etkilenenler de dâhil olmak üzere ihtiyaç sahibi insanlara destek olacak. Birlikte dayanışma, yenilikçilik ve umutla şekillenen bir gelecek inşa ediyoruz.”

Iliana Ivanova, Yenilik, Araştırma, Kültür, Eğitim ve Gençlikten Sorumlu Komiser - 29/11/2024

Basın iletişim:

Johanna BERNSEL (+32 2 298 66 99)

Flore BOUTIER (+32 2 296 60 43)

Genel sorularınız için 00 800 67 89 10 11  telefon numarası veya e-posta ile Europe Direct  ile iletişime geçebilirsiniz.