12 bin hane içme suyuna kavuştu: “El arabasıyla su taşıyorduk”
Ağrı Doğubayazıt’ta içme suyu şebekesi yoktu. Ve binlerce evde çeşme…. Bu yüzden de Doğubayazıt’ta suya erişmek oldukça zahmetliydi.
Ağrı Dağı
“Karları eritiyorduk. O karlar sayesinde elbiselerimizi yıkıyorduk, çayımızı demliyorduk, suyumuzu içiyorduk,” diyor o bölgede yaşayan Meryem Ertaş.
Meryem Ertaş, Şadiye İlter ve yöre halkından bir kadın.
Yaz aylarında ise suyu temin edecek başka yöntemler buluyorlardı: “Yakın bir köy var, oradan el arabasıyla su taşıyorduk. Çok zor oluyordu” diye anlatıyor yöre halkından Şadiye İlter.
Doğubayazıt Belediye Başkanı Yıldız Acar kadınlar ve çocuklarla.
14 mahalleye su ulaştırılıyor
Neyse ki o dönem geride kaldı. Bu yüzden sözlerine “o zamanlar” diye başlıyor Doğubayazıt Belediye Başkanı Yıldız Acar ve devam ediyor:
“Biz itfaiye tankerleriyle 14 mahalleye su göndermeye çalışıyorduk. Çok zor süreçler geçirdik. Sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Avrupa Birliği IPA 1 kapsamında içme suyu projemizi kabul etti ve biz böylelikle 12 bin haneye temiz su ulaştırdık.”
Doğubeyazıt İçme Suyu Arıtma Tesisi
Doğubayazıt’ta kadınlar artık ne karları eritiyor, ne de sokaktaki çeşmelerden su taşıyor. Evlerdeki musluklardan 24 saat Avrupa Birliği (AB) standartlarında su akıyor. AB tarafından bütçesinin yüzde 85’i karşılanan proje kapsamında 57 kilometre boru hattı döşendi, 204 kilometre dağıtım suyu şebekesi kuruldu. 6 içme suyu deposu, bir pompa istasyonu ve içme suyu arıtma tesisi inşa edildi.
Ayrıca AB’nin finansal desteğiyle Doğubayazıt Atıksu Projesi yürütülüyor.
Doğubayazıt Atık Su Projesi sürüyor
Doğubayazıt Belediye Başkanı Acar’ın deyimiyle “ilçenin kanayan yaralarından biri de kanalizasyon” ve bu sorununun çözümü için de yine AB’nin finansal desteğiyle Doğubayazıt Atıksu Projesi yürütülüyor. Atıksu arıtma tesisinin temel atma töreni 22 Haziran 2022’de AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut’un da katıldığı törenle atılmıştı. 2024’te proje tamamlandığında 14 mahallenin kanalizasyon sorunu da çözülmüş olacak.
Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) nedir?
Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) AB'nin 2007'den bu yana genişleme bölgesindeki reformları mali ve teknik yardımla desteklediği araçtır. IPA fonları, yararlanıcıların kapasitelerini katılım süreci boyunca geliştirerek, genişleme bölgesinde ilerici, olumlu gelişmelere yol açar. AB katılım öncesi fonları, vatandaşlarına daha iyi fırsatlar sunarak hem genişleme bölgesinin hem de AB'nin geleceğine yapılan sağlam bir yatırımdır. Katılım öncesi fonlar ayrıca sürdürülebilir bir ekonomik durum, enerji arzı, ulaşım, çevre, iklim değişikliği ve istikrar dahil olmak üzere ortak hedeflere ulaşılmasına yardımcı olur.