This isn't an official website of the European Union

Çanakkale’nin Ezine peyniri AB tarafından tanındı

“Ezine peyniri” adı Avrupa Birliği (AB) tarafından korumalı menşe adı (PDO) ile tescillendi ve Türkiye’nin ilk PDO sahibi peyniri oldu.

 

Ezine peynirinin AB tarafından tanınması, Ezine peyniri” isminin korunmasına, ürünü ve ürünün coğrafi köken ve geleneksel bilgi birikimiyle bağlantılı benzersiz özelliklerini tanıtmaya yardımcı olacak.

Ezine peyniri koyun, keçi, inek sütü ve deniz tuzu karışımından yapılan kremsi beyaz bir peynir. Pişmiş sütün kremamsı ve tereyağımsı aromasına sahip. Bu peynir en az sekiz ay boyunca salamurada olgunlaştırılıyor, bu da ona karakteristik ekşi ve hafif tatlı tadını veriyor.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, “Türkiye'nin köklü bir mutfak geleneği var. Türk ürünlerinin AB yolculuğunun bu kadar başarılı bir şekilde devam etmesini memnuniyetle karşılıyorum. Tüketiciler gerçek Ezine peynirini aldıklarını anlayacaklar. Bu tescil aynı zamanda Türkiye'de ve AB'de bu mükemmel peynirin çalışkan üreticilerine daha geniş bir tanınırlık getirecek" diyor.

ezine

Ezine peyniri koyun, keçi, inek sütü ve deniz tuzu karışımından yapılıyor

Ezine peyniri, Kaz Dağları ile Ege Denizi arasındaki Ezine, Bayramiç ve Ayvacık ilçeleriyle Çan ilçesinin bazı köylerinde üretiliyor. Bu bölgede Akdeniz ve Karadeniz iklimleri arasındaki geçiş iklimi görülüyor. Yarı nemli, yüksek yağışlı ve rüzgârlı iklim koşullarının görüldüğü bölge, yüzlerce aromatik bitkiden oluşan zengin bir floraya sahip.

Bu peynir için süt üreten hayvanlar yalnızca bu coğrafi bölgeden gelen yemlerle besleniyorlar. Sütün kalitesi, serbest dolaşan süt hayvancılığından ve bölgede bulunan yemlerin bolluğu ve kalitesinden kaynaklanıyor. Ayrıca Ezine peyniri üretiminde yalnızca deniz tuzu kullanılıyor.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Tescil, AB tarafından coğrafi işaret statüsü verilen ilk Türk peynir çeşidi olması açısından özellikle önemliydi" diyor.

Başvuru sürecinin bir diğer destekçisi de Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz. Deniz şunları söylüyor: “Bu sonucu dört gözle bekliyorduk. Topraklarımızın, kültürümüzün ve geleneklerimizin mirası olan ürünlerimizin AB tarafından tescili bizi gururlandırıyor. Çanakkale’nin Bayramiç Beyazı’nın ardından Ezine peynirinin de AB tarafından tanınması diğer ürünlerimiz için de teşvik edici bir gelişme.”

ezine

Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz

Çanakkaleli üreticiler de bu gelişmeye olumlu yaklaşıyor. Tescil için başvuru sürecini yürüten Ezine Peynirciler Derneği’nin Başkanı ve üretici Ali Öztürk, “Türkiye'de sahtecilikle ilgili bir sorunumuz var. Taklit ürünler ucuza satılıyor. Hem tüketicilerimiz kandırılıyor hem de üreticilerimiz mağdur oluyor. AB logosunun Türkiye'deki bunun aşılmasında yardımcı olacağını umuyorum" diye konuşuyor. Bir diğer üretici Ali Atak da aynı soruna işaret ediyor ve şöyle diyor: “AB logosuna sahip olmak hem bölgemiz hem de Türkiye için bir prestij olacak. İhracat olanaklarının da artacağını düşünüyorum."

ezine

AB’nin daha önce Türkiye'den PDO ve PGI (korumalı coğrafi işaret) statüsü verdiği ürün isimleri şöyle: Antep baklavası / Gaziantep baklavası, Aydın kestanesi, Aydın İnciri, Bayramiç Beyazı, Malatya kayısısı, Milas zeytinyağı, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Suruç narı, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini, Edremit zeytinyağı, Milas yağlı zeytini ve Ayaş domatesi,  Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini ve Maraş tarhanası.

Türkiye'deki coğrafi işaretlerle ilgili hikayeler
AB-Türkiye işbirliğine ilişkin hikayeler