This isn't an official website of the European Union

Norge #EUBeachCleanup 2019

27.09.2019

EUs delegasjon i Norge deltok i dag på EU Beach Cleanup-kampanjen for å fjerne plast og avfall fra strender og hav.

I dag deltok vi ved Den europeiske unions delegasjon til Norge på den internasjonale strandryddedagen for tredje år på rad, slik over 70 andre EU-delegasjoner verden rundt også gjør i høst. I år fikk Delegasjonen hjelp fra ti andre EU-ambassader som holder til i Oslo.

Enda en gang er søppelsekkene fylt, og igjen er det plast som er verstingen. Altfor lenge har vi latt havene fylles opp av plast, inkludert såkalt mikroplast, til fare for både maritimt liv og miljøet i strandsoner over hele verden. Med tanke på hvor mye plast vi finner på vår relativt rene strand i Oslo sammenlignet med andre steder i verden, er det dyster lesning at hele 95 prosent av alt maritimt avfall forblir i havet. Med andre ord ser vi ytterst lite av det vi forsøpler.

Ambassaderåd Wolfgang Behrendt gjorde det klart hvor viktig kampen for miljøet er:

- EUs strandryddedag 2019 er en del av en voksende bevegelse. Vi ønsker en mobilisering over hele verden for å beskytte havet. Marint avfall rammer oss alle. Unngå engangsplast og rydd opp strendene.

Plast spiller en enorm rolle i livene våre, men måten plasten er produsert, brukt og kastet på, skader miljøet. Hvert år havner åtte millioner tonn med søppel  i havet, hvor den store majoriteten består av plast. At det anslås at det kommer til å være mer plastikk enn fisk i havet innen 2050 er svært skremmende.

Nettopp derfor er det så viktig at Den europeiske union stiller i første rekke for å drastisk redusere både produksjon og forbruk av plast så snart som i 2021. Loven, som ble vedtatt av Europaparlamentet tidligere i år, går ut på å fullstendig fjerne flere engangsprodukter, blant annet plastbestikk og -tallerkener, plastsugerør og plastposer. Til sammen utgjør de relevante plastproduktene 70 prosent av maritimt avfall, og er dermed et stort steg i retning renere hav.

Videre har loven som mål at alle plastprodukter som ikke kan erstattes med et mer miljøvennlig produkt skal bli redusert med 25 prosent innen 2025, i tillegg til at produsentene skal betale mer for kostnader knyttet til opprydning av avfall.  

Forsøplingen av verdens hav er ikke noe hvert enkelt land kan gjøre noe med alene. At Den europeiske union tar miljøet på alvor er en forutsetning for at maritimt liv og virke skal kunne fortsette som i dag. Det er dette emneknaggen #EUBeachCleanup handler om. I samarbeid med FN rydder vi strender over hele verden, og med de blå Smurfene som maskoter inviterer vi alle til å gjøre det de kan for å hjelpe hvor enn de befinner seg.