This isn't an official website of the European Union

Fornybar Norges Finansseminar 2025: Vindkraft i norsk-europeisk samarbeid

Vi har vært på finansseminaret til Fornybar Norge! Nestleder på delegasjonen, Tarvo Kungla, holdt et innlegg der han belyste EUs perspektiv på vindkraft, og drøftet EUs samarbeid med Norge på energiområdet. Les mer her.

 

Fornybar Norge er en norsk interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for fornybarnæringen, som jobber for bærekraftige energiløsninger med mål om å kutte klimagassutslipp, sørge for økonomisk gevinst og skape nye arbeidsplasser. Årlig arrangerer de et finansseminar, som fungerer som en møteplass for ulike aktører fra fornybarnæringen og finansmiljøer. I lys av Norges økte behov for fornybar produksjon, var målet i år å vekke interessen for den norske vindsektoren. Her ble vindkraft omtalt som et viktig komponent i energiomstillingen, og vår nestleder Tarvo Kungla delte både EUs perspektiv på vindkraft og snakket om EUs nære samarbeidet med Norge i det grønne skiftet.

Han fremhevet hvordan det norsk-europeiske energisamarbeidet er bygget på et solid fundament, med EØS-avtalen som hovedrammeverket for vårt samarbeid og garanti for like konkurransevilkår mellom selskaper i energisektoren. Videre nevnte han Norge som en nøkkelaktør for Europas energisikkerhet og den grønne omstillingen. Han understreket også Norges viktige rolle i utviklingen av havvind, der EU og Norge samarbeider tett gjennom North Seas Energy Cooperation.

Så, hva er EUs perspektiv på vindkraft? Globalt vil EU fortsette å fremme økt bruk av fornybar energi, høyere energieffektivitet og en felles klima- og energivisjon på verdensbasis. I tillegg blir vindkraft sett på som en av løsningene som skal bidra til at EU når sin ambisjon om å være klimanøytrale innen 2050. For å nå 2050-målet, har EU en plan om at energimiksen skal bestå av minst 42,5 % fornybar energi innen 2030. Vindenergi er allerede den største kilden til fornybar energi i EU, men dette målet forutsetter at den installerte kapasiteten av vindmøller øker fra 204 GW i 2022 til mer enn 500 GW i 2030. Vindsektoren er også en økonomisk pådriver i EU, og sysselsatt omtrent 300 000 mennesker i 2022.

For å sikre en bærekraftig og robust økonomisk vindsektor, er det derfor viktig for EU at det blir tatt aktive grep for å møte de ulike utfordringene som fornybarindustrien står ovenfor, gjennom blant annet raskere tillatelser, utvidelse av strømnettet, rettferdig konkurranse og en sterkere forsyningskjede.

Om du vil lese mer om EUs vindkraftpolitikk, ta en titt her.