Refugiul copilăriei: Republica Moldova devine o a doua casă pentru copiii ucraineni. Datorită finanțării Uniunii Europene, People in Need Moldova a susținut programe și campanii de incluziune socială
După 24 februarie 2022, cele trei centre comunitare MEET din gestionarea Institutului pentru Inițiative Rurale situate la Chișinău, Cahul și Drochia au devenit adevărate insule, unde s-a refugiat copilăria alungată de război. Aici, copiii din Ucraina, care au fugit din calea gloanțelor, au găsit un loc, unde își pot petrece interesant și util timpul liber. Într-un spațiu prietenos și sigur, micuții se joacă, socializează cu semenii lor și permanent învață ceva nou. Spre exemplu, Centrul MEET a pus la dispoziția copiilor laboratorul de design „LabDesign”, unde cei mici sunt învățați să se exprime prin artă.
Una dintre cele mai fidele vizitatoare ale centrului este Sonea, o fetiță de 11 ani originară din orașul Vinița. Acum ea locuiește în Moldova împreună cu sora, bunica și mama, care s-a angajat într-o organizație internațională umanitară, pentru a-și putea ajuta compatrioții aflați la nevoie. Asemeni altor milioane de ucraineni, familia Sonei a fugit de război, iar Chișinăul și Centrul MEET le-a devenit o a doua casă.
Sonea este deosebită. Interesele și hobby-urile sale sunt atât de variate. Studierea limbii și culturii coreene, dansul, chitara, multiple inițiative de voluntariat și caritate… Este doar o parte din șirul de activități, pe care le practică mica ucraineancă. Pe lângă aceasta, Sonea este pasionată și de compunerea poveștilor pentru copii. Deși este implicată în multe activități întreaga săptămână, Sonea reușește să participe regulat și la activitățile „LabDesign”, organizate de Centrul MEET din Chișinău. Ea a fost cucerită de oportunitățile laboratorului, atmosfera prietenoasă și modul de predare a cursului „Exprimare prin artă”. Acest lucru a motivat-o nu doar să nu lipsească de la ore, dar să o aducă la curs și pe sora ei mai mică, Tania.
EU Delegation
„Aici, la Centrul MEET, este interesant, îmi plac lecțiile… Îmi vine mai ușor acum să desenez ce îmi place. Am înțeles că aș vrea să devin designer, stilist și psiholog”, povestește Sonea.
Potrivit Sonei, în cadrul „LabDesign” ea s-a redescoperit. Aici a îndrăgit desenul, pictura, dar și alte lucruri creative, care o ajută acum să se exprime. Anterior ea a mai frecventat și alte centre comunitare din Chișinău, dar aici, la Centrul MEET, este o atmosferă deosebită: aici poate discuta în limba ei maternă cu alți copii din Ucraina.
„În Moldova am început să vorbesc mai multe limbi, chiar și limba româna am început să o învăț. Dar în limba mea maternă am posibilitatea să vorbesc cu prietenii mei doar la Centrul MEET. Aici a apărut și o mini bibliotecă, unde pot citi cărți în limba ucraineană. Nu vreau să-mi uit limba maternă. Acest lucru e foarte important pentru mine”, menționează Sonea.
Pe lângă oportunitățile educaționale și recreative, pe care le oferă copiilor Centrele MEET, de asemenea, ele sunt locuri perfecte pentru a crea noi prietenii. Deseori asta nu este deloc ușor pentru copiii, care au trecut prin calvarul războiului și au ajuns într-o țară străină la sute de kilometri distanță de casă.
EU Delegation
Datorită finanțării Uniunii Europene, People in Need Moldova a putut sprijini organizații comunitare, care la rândul lor au desfășurat activități menite să creeze conexiune socială și integrare în comunitate. Atmosfera binevoitoare de la Centrele MEET îi ajută pe micuți să facă față stresului și să creeze noi relații cu semenii lor, care, în mare parte, au trăit aceiași experiență. Așa a fost și în cazul micei noastre eroine. Anume aici Sonea și-a făcut o prietenă nouă, Daria, pe care încearcă să o surprindă, cu ocazii speciale, cu diferite cadouri hand made. Fetele au făcut cunoștință la Centrul Comunitar MEET din Chișinău și a fost nevoie de foarte puțin timp ca ele să devină cele mai bune prietene.
De la începutul războiului, se depune tot efortul pentru a-i susține și încuraja pe copiii refugiați din Ucraina și depun mult suflet în activități, care le-ar permite micuților să trăiască o copilărie fericită aici, în Republica Moldova.
Campania „Suntem din Ucraina, ne place Moldova!” este realizată de Institutul pentru Inițiative Rurale, în cadrul proiectului „Reziliența societății civile și răspunsul mass-media la războiul din Ucraina”, proiect finanțat de Uniunea Europeană și implementat de People in Need Moldova în parteneriat cu Centrul societății civile din Praga și Comitetul Helsinki din Olanda.