This isn't an official website of the European Union

Moldova: Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord pentru sprijinirea reformelor și a creșterii economice cu aproape 2 miliarde de euro

Președinția Consiliului și negociatorii Parlamentului European au ajuns la un acord provizoriu privind instituirea Mecanismului pentru Reformă și Creștere pentru Republica Moldova, un nou instrument destinat sprijinirii reformelor legate de UE și creșterii economice în țară.

„Suntem hotărâți să sprijinim Moldova pe calea sa către aderarea la UE, este datoria noastră în aceste vremuri tulburi. Acest pachet va ajuta cetățenii Republicii Moldova să implementeze reforme esențiale, să își consolideze economia și să avanseze integrarea acesteia pe piața unică a UE. De asemenea, va sprijini reziliența Republicii Moldova în fața impactului cauzat de războiul de agresiune nedrept al Rusiei împotriva Ucrainei” - Adam Szlápka, Ministrul pentru Afaceri Europene al Poloniei

Acest Mecanism reprezintă pilonul financiar al Planului de Creștere pentru Moldova, prezentat de Comisie în octombrie 2024. Acesta va sprijini Republica Moldova în perioada 2025-2027 și se estimează că va furniza până la 385 de milioane de euro sub formă de granturi și 1,5 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Aceste împrumuturi vor avea condiții extrem de avantajoase, cu perioade lungi de rambursare și rate ale dobânzii avantajoase.

Obiectivele Mecanismului

Mecanismul va sprijini Republica Moldova în procesul său de aderare la UE și în implementarea reformelor legate de UE, precum și în atingerea convergenței economice cu Uniunea Europeană. De asemenea, va juca un rol esențial în implementarea Strategiei Cuprinzătoare a UE pentru Independența Energetică și Reziliența Republicii Moldova, care urmărește reducerea dependenței Moldovei de sursele nesigure de energie din Rusia și integrarea completă a acesteia pe piața energetică a UE.

Plățile vor fi condiționate strict de îndeplinirea reformelor prevăzute în Agenda de reforme convenită.

Acordul provizoriu dintre co-legislatori păstrează esența propunerii Comisiei privind instituirea Mecanismului, punând totodată un accent suplimentar pe sprijinirea Republicii Moldova în gestionarea și atenuarea provocărilor generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și de încercările Rusiei de a destabiliza Moldova.

În acordul provizoriu, Consiliul și Parlamentul European au convenit să majoreze fondurile totale cu 100 de milioane de euro sub formă de granturi, comparativ cu propunerea inițială a Comisiei. De asemenea, co-legislatorii au decis creșterea ratei de prefinanțare de la până la 7% la până la 18% din suma totală prevăzută prin Mecanism.

Această măsură va asigura Republicii Moldova fondurile inițiale necesare pentru implementarea primelor reforme și pentru consolidarea rezilienței sale energetice.

O altă îmbunătățire adusă propunerii inițiale vizează guvernanța Mecanismului. Comisia este obligată să informeze Consiliul și Parlamentul European înainte de a adopta o decizie privind autorizarea plăților sau atunci când constată că condițiile pentru efectuarea plăților nu sunt îndeplinite.

Următorii pași

Acordul provizoriu trebuie acum să fie aprobat de reprezentanții statelor membre în cadrul Consiliului (Coreper) și de Parlamentul European. Ulterior, acesta va fi adoptat oficial de ambele instituții, după revizuirea juridico-lingvistică.

Context

La 10 octombrie 2024, Comisia Europeană a prezentat Planul de Creștere pentru Moldova, bazat pe trei piloni:

  • sprijinirea reformelor socio-economice și fundamentale ale Republicii Moldova,
  • îmbunătățirea accesului Moldovei la piața unică a UE, și
  • creșterea sprijinului financiar pentru perioada 2025-2027 printr-un Mecanism dedicat pentru Reformă și Creștere în Moldova.

 

Pachetul financiar de până la 2 miliarde de euro oferit prin Mecanism reprezintă cel mai mare sprijin financiar acordat de UE Republicii Moldova de la obținerea independenței și se adaugă altor forme substanțiale de asistență oferite de Uniunea Europeană Moldovei.