This isn't an official website of the European Union

Apel de propuneri pentru selectarea a 5 organizații mass-media pentru implementarea proiectului "Consolidarea cadrului de protecție a consumatorului în Republica Moldova"

28.08.2024

Centrul analitic independent Expert-Grup, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene, implementează concursul de selectare a 5 organizații mass-media pentru desfășurarea proiectului "Consolidarea cadrului de protecție a consumatorului în Republica Moldova" finanțat de către Uniunea Europeană și Fundația Soros Moldova.

Obiectivul general al proiectului vizează ca drepturile consumatorilor să fie cunoscute și aplicate în Moldova. Acesta contribuie la îndeplinirea obiectivului global al prezentei cereri de propuneri de consolidare a capacității organizațiilor societății civile în procesul de punere în aplicare a acordului de asociere, inclusiv la nivel local, ținând cont de faptul că protecția consumatorilor este o componentă-cheie a agendei de asociere și a procesului de integrare europeană. Și anume, corespunde lotului 2 al cererii de propuneri: sprijinirea punerii în aplicare a protecției consumatorilor bazate pe drepturi prin activități de advocacy.
Obiectivul va fi realizat prin intermediul a două obiective specifice complementare.

Obiective specifice:

  1. Guvernul Republicii Moldova și-a sporit capacitățile de aplicare a legislației privind protecția consumatorilor apropiată de acquis-ul UE - va urma abordarea de sus în jos, vizând factorii de decizie politică. Acesta va consta, în principal, în asistență tehnică care va permite Guvernului să accelereze procesul de armonizare cu acquis-ul UE în domeniul protecției consumatorilor.
  2. Consumatorii din Moldova și-au sporit cunoștințele și capacitățile de a-și promova drepturile – vor urma abordarea ascendentă, prin împuternicirea mass-media și a societății civile să promoveze protecția consumatorilor și să crească nivelul de informare și conștientizare în societate cu privire la această problemă.

Scopul achiziției

Acest concurs de oferte are scopul de a selecta 5 organizații mass-media care vor primi subgranturi, în valoare de până la 15,000.00 EUR pentru fiecare organizație mass-media, pentru a sprijini activitățile de comunicare și conștientizare ale proiectului, desfășurate în întreaga țară. Proiectul este inclus în anexa nr.1 la HG nr. 246 din 2010, astfel și subgrantul acordat în cadrul acestuia face obiectul scutirilor de la plata impozitului pe venit, accize, taxe vamale, și TVA.  
Câte o organizație mass-media va fi selectată din fiecare dintre următoarele 5 regiuni de dezvoltare, așa cum sunt definite de Legea nr. 438/2006 privind dezvoltarea regională în Republica Moldova: Nord, Centru, Sud, Unitatea teritorială autonomă Găgăuzia și municipiul Chișinău.
În cadrul concursului, organizațiile media vor concura doar cu alte organizații din aceeași regiune de dezvoltare. Fiecare dintre organizațiile mass-media selectate vor sprijini campania de conștientizare privind protecția consumatorilor prin elaborarea unei investigații jurnalistice și altor 5 produse media, la discreția acestora: articole, emisiuni radio/tv, podcasturi etc. pe teme legate de protecția consumatorilor. Toate cele 5 organizații mass-media selectate vor fi ghidate de câte unul dintre cei 5 experți selectați în cadrul proiectului.
Experții vor ajuta beneficiarii să identifice subiectul pentru investigațiile lor jurnalistice și vor ghida organizațiile mass-media selectate în elaborarea produselor media legate de protecția consumatorilor (investigații, articole, emisiuni tv/radio, podcasturi etc.). Subiectele vor fi, de asemenea, consultate și convenite cu echipa de proiect și cu delegația UE.
Având în vedere că adesea consumatorii din regiunea transnistreană cumpără produse/servicii de consum pe malul drept al Nistrului, care este controlat de autoritățile constituționale, toate materialele informative vor fi traduse în limba rusă și diseminate prin canalele de comunicare din regiunea respectivă. Dacă materialele de comunicare vor fi produse în limba rusă, atunci acestea vor fi traduse în limba română și vor fi diseminate.

Livrabile

Fiecare dintre cei 5 subgrantiști va începe prin a propune expertului desemnat subiectele pentru investigația jurnalistică și cele 5 produse media (articole, emisiuni TV/radio etc). După aprobarea subiectelor, subgrantiștii vor întocmi schițele investigației jurnalistice și a celorlalte 5 produse media. Schițele vor fi discutate și aprobate de echipa de proiect. Proiectele produselor media vor fi revizuite de experții din cadrul proiectului. Produsele media vor fi publicate, diseminate și discutate.

Cerințe generale pentru organizația mass-media aplicantă

  1. să fie înregistrată legal în Republica Moldova;
  2. să semneze și respecte "Codul de etică al jurnaliștilor moldoveni";
  3. să facă dovada unei politici editoriale independente (autoevaluare);

Cerințe specifice pentru organizația mass-media aplicantă:

Organizația mass-media candidată va:

  1. explica: i) motivația și interesul pentru consolidarea cadrului de protecție a consumatorilor în Moldova, ii) planurile organizației de a disemina materialul produs, iii) planurile organizației privind continuarea eforturilor de abordare în produsele sale media a problemelor legate de protecția consumatorilor, iv) obiectivele și rezultatele pe care organizația intenționează să le obțină prin contractul de subgrantare.
  2. prezenta experiența organizației în desfășurarea investigațiilor jurnalistice;
  3. prezenta experiența în scrierea de articole și/sau producerea de emisiuni TV/radio, podcasturi;
  4. furniza link-uri către site-ul organizației, paginile de socializare;
  5. furniza CV-urile membrilor echipei (până la 3 CV-uri) cu care organizația intenționează să implementeze subgrantul;
  6. dovedi sustenabilitatea financiară a organizației prin furnizarea situațiilor financiare pentru anii 2022-2023.
  7. prezenta un proiect de buget cu resursele alocate pentru executarea sarcinilor prevăzute (notă: proiectul este scutit de TVA).

Depunerea ofertei

Oferta depusă va fi compusă dintr-un singur fișier PDF care va include:

  1. Copia certificatului de înregistrare
  2. Scrisoare de intenție (max 3 pagini) care va aborda:
    - motivația și interesul organizației pentru consolidarea cadrului de protecție a consumatorilor în Moldova;
    - planurile organizației de a disemina materialul produs;
    - planurile organizației privind continuarea eforturilor de a aborda în produsele sale media problemele legate de protecția consumatorilor.
  3. Lista cu link-uri către investigațiile jurnalistice efectuate (dacă acestea există).
  4. Experiența organizației: o listă cu link-urile către top 10 materiale media cu cel mai mare impact (articole, emisiuni TV/radio, podcasturi etc.). Dacă sunt disponibile, însoțite de cifrele de impact (audiență).
  5. Lista de link-uri către site-ul organizației, paginile de socializare etc.
  6. CV-urile a maxim 3 membri ai echipei cu care organizația intenționează să implementeze subgrantul.
  7. Situațiile financiare pentru anii 2022-2023.
  8. Explicație despre modul în care organizația media asigură independența politicii sale editoriale (max. 1 pagină.);
  9. Proiectul bugetului cu repartizarea resurselor necesare implementării proiectului.

Candidații interesați trebuie să-și trimită ofertele într-un singur document PDF, prin e-mail, la [email protected] până la data de 30 septembrie 2024, ora 18:00.

Alte detalii utile se găsesc în Termeni de referință în limba Română sau Engleză și în ”Ghid de aplicare la subgrantul oferit organizațiilor mass-media”:

Contact Details

Candidații interesați trebuie să-și trimită ofertele într-un singur document PDF, prin e-mail, la \n This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. "> [email protected] până la data de 30 septembrie 2024, ora 18:00.